Řecko kvůli nehodě, při které zemřelo 16 migrantů, zadržely tři muže

28.12.2021
Euroskop.cz, ČTK

Řecká policie v souvislosti s páteční nehodou lodi, při které zemřelo nejméně 16 migrantů, zadržela tři muže. Úřady je podezřívají ze zabití, způsobení námořní nehody a členství ve zločinecké organizaci, uvedla včera tisková agentura AP. Vyšetřovaní muži byli mezi 63 osobami, které se podařilo po neštěstí zachránit.

Podle řeckého tisku se jedná o trojici ve věku 31 až 40 let původem ze Sýrie. Podle policie jsou tito muži součástí sítě převaděčů, kteří se snaží dopravit migranty z Turecka do zemí Evropské unie.

Kritika Turecka ze strany Atén

Námořní neštěstí se stalo u řeckého ostrova Paros. Podle řeckých úřadů loď plula z Turecka do Itálie. Převaděči se v poslední době totiž snaží vyhnout trase z Turecka na řecké ostrovy v Egejském moři, protože Řecko v součinnosti s unijní pohraniční agenturou Frontex výrazně posílilo ostrahu této části vnější hranice schengenského prostoru, uvedla AP.

Řecký ministr pro námořní přepravu Janis Plakiotakis označil převaděče za „bezcitné vrahy“. Atény také dlouhodobě kritizují Turecko, že neplní závazky ze smlouvy s Evropskou unií z roku 2016 a že umožňuje převaděčům pokoušet se o překročení unijní hranice.

Minulý týden při třech odlišných neštěstích zemřelo u řeckých břehů nejméně 30 migrantů; dalších 160 pobřežní stráž zachránila.

Pokles počtu migrantů

Řecko leží na jedné z hlavních migračních tras do Evropské unie pro lidi prchající před konflikty a chudobou v Asii, na Blízkém východě a v Africe. Nápor na řecké hranice se však snížil, když EU před pěti lety uzavřela dohodu s Ankarou, která se zavázala, že bude migrantům bránit v cestách do Řecka.

Letos počty migrantů rovněž klesly. Podle posledních údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) od ledna do 19. prosince dorazilo do Řecka zhruba 8500 migrantů, z nichž 3900 připlulo přes moře. Loni do země vstoupilo zhruba 16.000 migrantů, 102 migrantů ale při cestě do Řecka zemřelo či se pohřešují.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek