ČR přijala úmluvu proti financování terorismu

06.01.2006
Česko bylo jedinou zemí EU, která úmluvu dosud nepřijala. Ratifikační listiny byly uloženy u Organizace spojených národů.

Česká republika ratifikovala mezinárodní úmluvu o potlačování financování terorismu. Podle dřívějšího vyjádření ministra zahraničí Cyrila Svobody bylo Česko jedinou zemí EU, která úmluvu dosud nepřijala. Ratifikační listiny byly uloženy u Organizace spojených národů (OSN).

Hlavním účelem smlouvy je trestní postih financování teroristických útoků, které je definováno jako samostatný trestný čin, sdělilo ministerstvo zahraničí.

Úmluva dále upravuje závazky týkající se spolupráce států při potírání financování mezinárodního terorismu a také závazky a doporučení týkající se odhalování a zabavování finančních prostředků spojených s terorismem.
Pro Česko vstoupí úmluva v platnost 26. ledna. Ministerstvo vnitra označilo přijetí úmluvy za nejdůležitější úkol v boji proti terorismu.

V Česku už trestní zákon kvalifikuje financování teroristického útoku jako zvláštní trestný čin. Zákon proti praní špinavých peněz pak ukládá povinnost informovat o podezřelých finančních transakcích, které by mohly souviset s terorismem.

Sdílet tento příspěvek