Rakušané plánují vytvoření „ochranných středisek“ pro utečence

06.01.2006
Rakušané hodlají vybudovat tato střediska v Africe a pravděpodobně i na Ukrajině ještě před koncem svého předsednictví EU.

Rakousko, které od začátku letošního roku předsedá Evropské unii, prosazuje plány na vytvoření „ochranných středisek“ pro utečence mimo teritorium Evropské unie. Pro Rakouský list Kurie to uvedla rakouská ministryně vnitra Liese Prokopová.

Rakušané mají podle Prokopové v plánu vybudovat tato střediska v Africe a pravděpodobně i na Ukrajině ještě před koncem svého předsednictví EU, tedy do 30. června.

Prokopová zároveň vyzvala Turecko, aby podepsalo s EU dohodu o návratu ilegálních přistěhovalců. Kritizovala Ankaru za nedostatek ochoty přistoupit k dohodě. „Kandidátská země musí být ochotna převzít své uprchlíky. Očekáváme, že je Turecko na dohodu připravené“, uvedla ministryně.

S neustálým přílivem utečenců z Afriky jsou v EU nejvíce postižené země jako Itálie a Španělsko, které žádají o zavedení opatření na zastavení toku migrantů ještě předtím, než se dostanou na území EU.

Sdílet tento příspěvek