EU poskytne na boj proti ptačí chřipce 80 milionů eur

13.01.2006
Další dosud neupřesněnou částku poskytnou na boj proti pandemii chřipky jednotlivé členské státy EU.

Evropská unie se na mezinárodní konferenci v Pekingu, která se koná 17.-18.ledna a jejíž cílem je zmobilizovat prostředky pro prevenci proti šíření ptačí chřipky, zaváže k poskytnutí 80 milionů eur. Tyto prostředky by měly být poskytnuty na boj proti ptačí chřipce mimo Evropskou unii.

Úmysl Evropské komise v pátek sdělili evropští komisaři Benita Ferrerová-Waldnerová a Markos Kyprianu. Finanční prostředky by měly být uvolněny z Evropského rozvojové fondu a dalších vnějších zdrojů. Další dosud neupřesněnou částku poskytnou na boj proti pandemii chřipky jednotlivé členské státy EU.

Hlavním adresátem evropské pomoci budou východoasijské země, odkud se virus ptačí chřipky šíří do dalších částí světa. Část prostředků by měly dostat také Rusko a Ukrajina a komise nemíní zapomenout na chudé africké státy, které nemají samy peníze na preventivní přípravu. Pro Turecko se navrhuje uvolnit okamžitě část prostředků z předvstupních fondů určených pro rok 2007.

Komisař Kyprianu ujistil, že ačkoli jak v tureckých, tak v asijských vzorcích tkáně nakažené drůbeže byly zjištěny jisté změny, virus zatím nezmutoval do nebezpečnější podoby a nebyl hlášen žádný případ přenosu mezi lidmi. „Všechna úmrtí a onemocnění, o kterých víme, vzešla z kontaktu s nakaženými ptáky,“ řekl.

Kyprianu rovněž ubezpečil, že EK se snaží maximálně komunikovat s tureckými úřady, neví však zatím, jak jsou připraveny na případnou pandemii, ani jaké mají zásoby antivirových léků. Upozornil, že o vytváření takových zásob na úrovni EU nebylo dosud rozhodnuto a že Ankara by se v případě potřeby musela obracet nikoli na unii, ale na Světovou zdravotnickou organizaci, která jistou zásobu antivirotik spravuje.

Kyprianu podotkl, že se zatím málo ví o vlastnostech smrtícího viru ptačí chřipky H5N1 a jeho chování ve zvířatech a v lidech. Připomněl, že komise vyčlenila dva miliony eur pro laboratoře, které se zabývají jeho zkoumáním, a bude dál podporovat rychlý výzkum.

Ptačí chřipka si od roku 2003 vyžádala v jihovýchodní Asii, Číně a Turecku téměř 80 obětí a vybití stamilionů kusů drůbeže. OSN uvedla, že bude zapotřebí, aby dárcové na pekingské konferenci 17.-18. ledna přispěli asi 1,4 miliardy dolarů na financování další fáze globální kampaně proti ptačí chřipce. Světová banka tento týden sdělila, že dá na podporu tažení proti chorobě 500 milionů dolarů.

Konference v Pekingu se příští týden zúčastní zástupci více než 90 zemí a 25 organizací, mezi než patří například Světová zdravotnická organizace.

Sdílet tento příspěvek