Problémy s uprchlíky podle EU vyřeší zvláštní přijímací střediska

13.01.2006
Ve vídeňském Hofburgu v pátek začalo dvoudenní jednání neformání informační rady ministrů spravedlnosti a vnitra členských zemí EU. Začátek jednání patřil tématům azylu a imigrace.

Ve vídeňském Hofburgu v pátek začalo dvoudenní jednání neformání informační rady ministrů spravedlnosti a vnitra členských zemí EU. Začátek jednání patřil tématům azylu a imigrace. V této oblasti se pozornost soustředí především na regionální ochranné programy pro uprchlíky, které připravila Evropská komise a pomocí nichž by měla být zlepšena situace uprchlíků v Africe a východní Evropě.

V souvislosti s tímto tématem se v poslední době objevují návrhy na vytvoření zvláštních přijímacích středisek ve východní Evropě a v Africe. Tato zařízení by pomohla regulovat příliv ilegálních přistěhovalců z těchto regionů do unie.
Podle dosavadních návrhů by střediska měla být vytvořena na Ukrajině, v Bělorusku a v Moldavsku, na africkém kontinentu by pak první mělo vzniknout v Tanzanii. Francouzský ministr vnitra Nicolas Sarkozy poukázal na nutnost vytvoření zvláštního střediska pro uprchlíky ze zemí Afrického rohu, kteří většinou tvrdí, že jsou Somálci.

Podle představ Evropské komise, které obsahuje ambiciózní pětiletá strategie pro regulaci migrace a pro boj proti terorismu a přeshraniční kriminalitě, by přijímací centra měla zajistit osobám, jež se chtějí dostat do EU, přístřeší, bezpečnost a lékařskou péči, nezaručovala by jim však vstup do unie.

Ministři se rovněž zabývali otázkami mezinárodní ochrany uprchlíků a azylové politiky s cílem vytvoření jednotného evropského systému. „Chceme vytvořit společný azylový systém, aby přístup byl všude stejný, aby nedocházelo k takzvané azylové turistice,“ sdělil ministr vnitra František Bublan, který na dvoudenním jednání zastupuje českou stranu.
Rakouská ministryně vnitra Liese Prokopová navrhla svým kolegům vypracování databáze, která by obsahovala informace o zemích, z nichž nejčastěji pocházejí uchazeči o azyl. Podobné informace plánuje v budoucnu shromažďovat i Evropská komise.

Na zasedání, jehož se zúčastnili vedle zástupců členských zemí i představitelé Rumunska, Bulharska, Makedonie a Turecka, zazněl návrh na vytvoření týmu na podporu zemí EU nebo jednotlivých regionů nejvíce dotčených ilegální migrací, jakým je například italský ostrov Lampedusa.
„Zapotřebí bude překladatelů, lékařů nebo expertů na stavbu stanových městeček,“ vysvětlil místopředseda Evropské komise a komisař pro vnitřní záležitosti EU Franco Frattini.

Tématem dalšího jednání ministrů bude další vývoj evropského trestního práva a ústavní ochrana občanů. Podnětným tématem pro ministry spravedlnosti členských zemí je i rozhodnutí Evropského soudního dvora, které připouští přímé sankce ze strany Evropské komise pro oblast životního prostředí. A v neposlední řadě ministři proberou i údajnou existenci věznic CIA ve východní Evropě.

Zasedání se účastní zhruba 60 ministrů a státních tajemníků z resortů vnitra a spravedlnosti jednotlivých členských zemí EU.

Sdílet tento příspěvek