EU požaduje od USA, Austrálie a Kanady zrušení víz pro členské státy

15.01.2006
Evropská unie vystupňuje úsilí, aby přiměla Spojené státy, Austrálii a Kanadu ke zrušení vízové povinnosti pro nové členské státy EU včetně České republiky a Slovenska.

Evropská unie vystupňuje úsilí, aby přiměla Spojené státy, Austrálii a Kanadu ke zrušení vízové povinnosti pro nové členské státy EU včetně České republiky a Slovenska. Na neformální schůzce ministrů vnitra a spravedlnosti ve Vídni to řekl místopředseda Evropské komise a komisař pro vnitřní záležitosti EU Franco Frattini.

Dodal, že dosavadní rozhovory s těmito třemi státy „nedaly hmatatelné výsledky“. Nedoporučil však jako odvetu zavedení víz pro jejich občany. Naznačil, že podobný návrh může padnout v červenci, pokud jednání o vízech nepokročí. „Je zapotřebí vést dialog více směrem k výsledkům,“ citovala Frattiniho zahraniční agentura.

Spojené státy například uplatňují vízovou povinnost vůči všem novým členským státům EU s výjimkou Slovinska a ze starých členů vůči Řecku. Česká republika naléhá na USA, aby alespoň snížily českým občanům byrokratickou zátěž pro získání amerického víza. EU může zavést víza na základě klauzule o reciprocitě vůči zemím, která je vyžadují od kteréhokoli jejího členského státu.

Sdílet tento příspěvek