Ptačí chřipka se šíří Evropou. Česko zatím míjí

20.02.2006
Francie se o víkendu stala další zemí, kde byl u divokých ptáků potvrzen výskyt nebezpečného kmene viru ptačí chřipky H5N1.

Francie se o víkendu stala další zemí, kde byl u divokých ptáků potvrzen výskyt nebezpečného kmene viru ptačí chřipky H5N1. Další případy se objevily v Německu a Rakousku (včetně Vídně). Na seznamu zemí s potvrzenou ptačí chřipkou zatím chybí Česko a také Slovensko.
Mezitím Indonésie oznámila, že na ptačí chřipku tam zemřel již devatenáctý člověk. Podezření na první případ úmrtí v Indii se včera nepotvrdilo.

V celém světě, hlavně v Asii, virus od roku 2003 nakazil 171 lidí, z nichž 93 zemřelo.
V Evropě se začínají projevovat rozdíly v tom, jak se země k nákaze stavějí. Třeba Francie a Nizozemsko prosazují nejen zákaz chovu drůbeže ve venkovních výbězích, ale i její očkování. To jiné státy odmítají jako neúčinné a jsou pro vybíjení nakažené drůbeže.

Ve Francii byl virus H5N1 zjištěn u divoké kachny, nalezené před týdnem u Lyonu.
Francie je největším evropským producentem drůbeže a rušnou „křižovatkou“ pro tažné ptáky, a proto tam ptačí chřipka vyvolává velké obavy. Jakmile se objevilo podezření na nákazu, vláda nařídila, že všechna drůbež musí být držena uvnitř nebo se musí očkovat.

Německo naopak již včera začalo preventivně s vybíjením na ostrově Rujana, kde byl v posledních dnech virus zjištěn u 59 divokých ptáků, hlavně labutí. Aby se zmenšilo nebezpečí, že se nemoc bude šířit, začala německá armáda dezinfikovat všechna vozidla, která Rujanu opouštějí.
Německo nepočítá s očkováním. Někteří odborníci soudí, že očkování nezamezí šíření viru, jenom brání tomu, aby očkovaný pták onemocněl, i když v něm virus je.

„Na vakcínách mi vadí, že nebrání infekci,“ řekl časopisu Der Spiegel vedoucí berlínského institutu pro nemoci drůbeže Hafez Mohamed Hafez.

Sdílet tento příspěvek