EU poskytne Turecku roli prostředníka v „karikaturovém“ sporu

21.02.2006
Rakouské předsednictví EU pozvalo tureckého ministra zahraničí, aby prezentoval turecký postoj k celému problému a nastínil možné alternativy jeho řešení.

Evropská unie uvažuje udělit Turecku roli prostředníka při řešení sporu o karikatury proroka Mohameda, které byly v poslední době zveřejněny v evropském tisku a vyvolaly řadu nepokojů proti Evropanům a evropským institucím v mnoha muslimských zemích. Rakouské předsednictví EU proto pozvalo na březnovou schůzku do Salzburku tureckého ministra zahraničí Abdullaha Gűla, aby prezentoval turecký postoj k celému problému a nastínil možné alternativy jeho řešení.

„Turecký ministr byl pozván k diskusi ministrů zahraničí členských zemí na toto téma, která se bude konat 11. března“, uvedla pro dánský list Politiken mluvčí předsednictví Nikola Johanes.

Všeobecně se očekává, že účast tureckého ministra na jednání vnese světlo do tzv. plánu „Aliance civilizací“. Tento plán zveřejnil v červnu minulého roku generální tajemník OSN Kofi Annan. Má za úkol „překonat rozdíly a předsudky, které brání dosažení potenciální shody mezi náboženstvími a tím přispět ke světového míru. První podnět k vytvoření aliance podal španělský premiér José Luis Zapatero a byl podporován svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Evropští politici si od jednání slibují přijetí konkrétních kroků, které by měly přispět k řešení sporu ještě v roce 2006. Zároveň je očekáváno vytvoření speciálního fondu, jež by financovat expertní skupinu, která by se zabývala muslimskou otázkou.

Turecko také v poslední době projevuje stále větší zájem pomoci při řešení konfliktu na Blízkém východě a snaží se tak sblížit Západ a muslimské země. Minulý týden Turecko akceptovalo návštěvu zástupců palestinského hnutí Hamás, vítěze nedávných parlamentních voleb, jež se stále nachází na evropském seznamu osob podezřelých z terorismu.

„Význam Turecka je v tom, že rozumí protestu muslimských zemí po zveřejnění karitakur, ale některé kruhy v Turecku si tuto výhodu neuvědomují“, uvedl G#251#l. Obvinil kritiky přijetí zástupců Hamánu z ignorování síly své země a popírání její historie.

Sdílet tento příspěvek