Svoboda požaduje omluvu za napadení dánských úřadů

21.02.2006
Šéf české diplomacie připomněl, že zodpovědnost za bezpečnost velvyslanectví nesou vlády zemí, ve kterých působí.

Šéf české diplomacie Cyril Svoboda (KDU-ČSL) chce v pondělí v Bruselu své evropské partnery vyzvat, aby společně požádali o oficiální omluvu země, v nichž dav kvůli zveřejnění karikatur proroka Mohameda napadl dánská velvyslanectví. Stalo se tak v polovině února v Sýrii a Libanonu.

Svoboda uznává, že se mohlo zveřejnění karikatur dotknout cítění věřících v muslimských zemích. Noviny, které obrázky otiskly, se ale omluvily, řekl na přednášce studentům pražské teologie.

Šéf české diplomacie zároveň připomněl, že zodpovědnost za bezpečnost velvyslanectví nesou vlády zemí, ve kterých působí. Vlajky a státní symboly sekularizované Evropy přitom označil za symboly podobného významu, jaký dávají věřící symbolům svých náboženství.

„Jestli někdo selhal, pak je to libanonská a syrská vláda,“ prohlásil s tím, že jde o policejní státy. Nikdo ho proto nepřesvědčí, že vlády nevěděly, kam, kdo a co půjde rabovat. Nejednotnost a pochybnosti Evropské unie v postoji k věci podle Svobodova názoru jen posílí nedemokratické elity států, které využívají radiálního vyznávání islámu k udržení moci.

Svoboda konstatoval, že nevěří „na střet náboženství“. Vládám konzervativních režimů podle něj vyhovuje napětí, protože tak mohou veřejnost přesvědčovat o své nenahraditelnosti. Ze západní civilizace s pochybnou morálkou a nesoudržnou rodinou tamní elity vytvářejí vnějšího nepřítele, jakým byl kapitalismus pro Čechy za komunistického režimu, míní.

Islámští radikálové pak těmto elitám pomáhají vytvářet obraz špatného světa za hranicemi a chrání je před střední vrstvou, která by chtěla země otevřít svobodné demokratické soutěži, a to včetně demokratických voleb.

Roztržka kolem karikatur je podle Svobody jen jednou epizodou ve vytváření umělého napětí. „Bude to pokračovat, nemá cenu před tím zavírat oči,“ vysvětil, proč by podle něj měla EU zaujmout k sporu jednoznačné stanovisko.

Vláda pověřila Svobodu svoláním schůzky ministrů zahraničí zemí EU, jejímž cílem by bylo přijetí společného stanoviska k situaci kolem karikatur. Brusel už nepřímo obvinil Írán a Sýrii z podpory útoků proti evropským diplomatickým misím.

Sdílet tento příspěvek