Slováci potvrdili výskyt smrtícího viru H5N1

23.02.2006
Ráno to oznámil ministr zemědělství Zsolt Simon. Nebezpečný virus jednoznačně potvrdily kontrolní testy.

Slovensko oznámilo první případ nákazy virem ptačí chřipky H5N1. Výskyt viru nebezpečného pro člověka jednoznačně potvrdily kontrolní testy dvou uhynulých ptáků, řekl novinářům ministr zemědělství Zsolt Simon.


„Ptačí chřipka je na Slovensku. I virus H5N1,“ řekl ministr na tiskové konferenci. „Na tuto situaci jsme připraveni,“ dodal.


Že se jedná o smrtící virus H5N1 by měly potvrdit laboratorní testy vzorků zaslaných do Velké Británie, jejichž výsledky budou známy během příštího týdne.


Ministr Simon varoval, že každá neoprávněná osoba, která vstoupí do chovu, kde se prokáže nákaza, půjde do karantény. Zároveň důrazně upozornil majitele domácích chovů, aby respektovali opatření, které nařídil. V opačném případě se podle slov ministra vystavují nebezpečí, že bude celý jejich chov zlikvidován, aby nedošlo k veřejnému ohrožení.


Zpřísněná opatření na Slovensku platí už od úterý, kdy se objevilo podezření na výskyt viru u dvou ptáků na jihozápadním Slovensku. Veterináři zjistili chřipku u uhynulé kachny (morčáka bílého), kterou našli v areálu bratislavské rafinerie Slovnaft, a u sokola stěhovavého, nalezeného poblíž Dunaje u Gabčíkova.


Přítomnost viru H5N1 potvrdily testy ve Státním veterinárním ústavu ve Zvolenu. Vzorky ještě mají do pěti dnů ověřit vědci v Británii.


V rizikových oblastech, které vymezují desetikilometrová pásma kolem místa nálezu infikovaných ptáků, se podle Simona nalézá 2163 chovů ptactva, což znamená více než 38.000 kusů drůbeže a ptactva.

Sdílet tento příspěvek