Ptačí chřipku u drůbeže už hlásí Francie i Švýcarsko

27.02.2006
První případy ptačí chřipky typu H5 byly potvrzeny u ptactva ve Švýcarsku. Francie zároveň potvrdila první výskyt smrtícího viru H5N1 v EU u domácí drůbeže.

Švýcarsko zatím podle mluvčí švýcarského federálního veterinárního ústavu čeká na výsledky z referenční laboratoře Evropské unie ve Weybridgi ve Velké Británii, aby se zjistilo, zda jde o nebezpečný virus H5N1.
Virus byl však potvrzen v okolí Bodamského jezera, s nímž hraničí Německo, Švýcarsko a Rakousko. Německé úřady v sobotu potvrdily, že divoká kachna nalezená na německém břehu Bodamského jezera byla nakažena patogenní formou viru H5N1, který může být nebezpečný i pro člověka.

Další případy ptačí chřipky se v Německu objevily u volně žijících ptáků. Ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko na severovýchodě bylo zjištěno celkem 117 ptáků nakažených ptačí chřipkou, z toho 109 na ostrově Rujana.
V sobotu se také objevilo podezření na ptačí chřipku ve dvou případech u města Schwedt na východě země v Braniborsku.
Virus ptačí chřipky nebyl v Německu dosud zjištěn u chovné drůbeže, což se poprvé v EU stalo ve Francii. Úřady našly virus H5N1 na jedné farmě ve východní Francii v departamentu Ain u Lyonu. Jak se virus na farmu dostal, není zatím jasné, protože drůbež tam už několik měsíců nebyla pouštěna do volných prostor. Prezident Jacques Chirac však řekl, že není důvod k panice a že konzumace drůbežího masa a vajec je zcela bez rizika. Na důkaz snědl na zemědělském veletrhu, kde se k problému vyjadřoval, několik kousků kuřecího masa.

Rumunsko, první evropská země, která loni v říjnu potvrdila přítomnost viru H5N1, potvrdilo o víkendu již 34. lokalitu, kde se vyskytuje ptačí chřipka. Podle rumunských zdravotníků byl virus H5N1, který může být nebezpečný člověku, zlikvidován v 25 oblastech. V Rumunsku byl včera přijat do nemocnice pro infekční choroby mladý muž, u kterého se podle lékařů objevily příznaky podobné ptačí chřipce. Sdělil to ředitel této bukurešťské nemocnice Adrianu Cercel.
Již 20. potvrzenou oběť ptačí chřipky oznámila včera Indonésie. WHO registruje v Indonésii od července 27 případů ptačí chřipky, z nichž 20 bylo smrtelných.

Dva nové případy ptačí chřipky u lidí v sobotu oznámila i Čína. Počet registrovaných osob nakažených virem H5N1 se tak v Číně od loňského října zvýšil na 14, z toho osm jich zemřelo.
Ptačí chřipka se dále šíří také Indií, kde bylo včera zaznamenáno druhé ohnisko infekce u drůbeže.
Ve světě si již tato nemoc od roku 2003 vyžádala přes 90 mrtvých a vynutila si vybití desítek miliónů kusů drůbeže.

Sdílet tento příspěvek