Zpoplatní Evropská unie biometrická víza?

28.02.2006
Poplatky za nová víza by měli platit občané třetích zemí cestující do do „schengenského prostoru“. Čleská země nejsou v této otázce jednotné.

V EU v současné době probíhá boj o zpoplatnění vyhotovení biometrických víz, které budou od příštího roku opravňovat ke vstupu do „schengenského prostoru“. Na pondělní schůzce 25 ministrů zahraničních věcí členských zemí EU se debatovalo o zavedení poplatku až 60 eur za nová víza.

Ministři ovšem nebyli jednotní. Někteří chtěli, aby poplatky pokryly náklady; další poukazovali na to, že zdražení víz nikterak neusnadní kontakt mezi občany sousedních zemí a EU, který je přitom hlásán jako politická priorita.

ČR, která podobně jako většina nových členských zemí zatím není součástí schengenského systému ostrahy vnějších hranic, ale připravuje se na něj, dosud uplatňuje poplatky za víza podle vlastních předpisů. Ty se často opírají o bilaterální ujednání nebo dvoustrannou reciproční praxi. Tak například občan Ukrajiny má dnes české vízum zadarmo, Rus za ně zaplatí 42 eur a Konžan 95 eur. Podobné poplatky vyžadují tyto země od českých občanů.

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda považuje chystaná šedesátieurová víza za „nepřijatelná“. Znamenalo by to, uvedl, že pro řadu rodin, studentů a dalších lidí by se návštěva České republiky neúnosně prodražila. Vyslovil se pro to, aby poplatek byl snížen nebo zrušen pro některé kategorie, jako jsou vědci, obchodníci či studenti, a také plošně pro občany některých zemí.

Konečná dohoda o vízové otázce je očekávána na zasedání ministrů vnitra EU, která je na programu koncem dubna. Cizí státní příslušník, který obdrží schengenské vízum, má na jeho základě přístup do všech členských zemí EU, jež jsou součástí schengenského prostoru, plus do Norska a na Island.

Od podzimu 2007 mají do tohoto systému vstoupit i všechny nové členské státy včetně ČR a Slovenska. Boj proti organizovanému zločinu a ilegální migraci si zároveň vynutil přechod od 1. ledna 2007 na spolehlivější jednotná víza obsahující biometrické prvky – digitální fotografii a otisk prstu.

Hledání dohody komplikuje skutečnost, že vůči Rusku uplatňují schengenské země poplatek 35 eur za vízum. Tato suma je zakotvena v bilaterální dohodě, kterou by bylo obtížné měnit. Řada ministrů dnes označovala za neúnosné, aby Rusové platili 35 eur, ale například Ukrajinci 60 eur, tím spíš, že Ukrajina od vízové povinnosti pro občany EU jednostranně upustila.

Sdílet tento příspěvek