Špidla chce zřídit globalizační fond

01.03.2006
Český eurokomisař Vladimír Špidla dnes v Bruselu navrhne zřízení evropského globalizačního fondu. Jím chce Evropská unie zmírnit sociální následky globální konkurence, jako je masové propouštění.

Český eurokomisař Vladimír Špidla dnes v Bruselu navrhne zřízení evropského globalizačního fondu. Jím chce Evropská unie zmírnit sociální následky globální konkurence, jako je masové propouštění. Odhaduje se, že by prostředky z fondu mohly pomoci 35 až 50 tisícům lidí ročně.

Pro fond má být mezi lety 2007 až 2013 vyčleněno 3,5 miliardy eur, tedy průměrně 500 miliónů eur na rok. Peníze nemají být součástí nějaké položky příštího sedmiletého rozpočtu unie, ale mají pocházet z nevyužitých prostředků.
Jde o podporu pracovníků. Fond bude možné použít na rekvalifikace, poradenství, případně příplatky ke mzdě na nejdéle 18 měsíců, řekl Špidla.

Zřízení fondu zaštítí i předseda Evropské komise José Barroso. Dnes má Špidlův plán schválit Evropská komise. Ta také rozhodne o přesných podmínkách, za jakých budou členské státy moci žádat o prostředky z fondu. Podle návrhu by o peníze z fondu mohly zažádat členské státy v případě, že kolaps určité společnosti nebo sektoru zasáhne v daném regionu více než tisíc lidí, nebo pokud dojde ke ztrátě alespoň jednoho procenta pracovních míst v oblasti.

Z příkladů nedávné minulosti by se tak pomoc z fondu vztahovala například na hutnictví nebo loďařství. V současnosti nyní hlavně kvůli levné výrobě v Asii upadá mimo jiné evropský textilní a obuvnický průmysl. Hovoří se také o budoucí potřebě restrukturalizace telekomunikací. Každopádně se fond má vztahovat jen na případy, které budou důsledkem rozsáhlých změn v globální ekonomice.

Projekt bude posilovat konkurenceschopnost Evropy, uvedl Špidla, podle kterého je nejdůležitější, jak rychle se podniky dokážou přeorientovat z jednoho druhu činnosti na jiný.
Pokud bude jeden obor v krizi, je rozhodující, zda tisíce pracovníků nastoupí opět do práce za jeden rok nebo za deset let. Tento nástroj pomůže, aby tato doba byla co nejkratší, uvedl český eurokomisař.

Každou žádost o pomoc z fondu bude posuzovat jak Evropská komise, tak i členské státy a europoslanci. Stát, který požádá o pomoc, bude muset svůj projekt důsledně obhájit. Peníze z fondu rovněž nebude možné použít místo již existujících prostředků z jiných evropských programů nebo na jejich navýšení.

V podmínkách udělování peněz z fondu má být zakotven princip vyvážených geografických poměrů, aby na peníze nedosáhly jen některé státy. Nové členské země mají totiž obavy, aby se fond nevyužíval jen na pomoc západním ekonomikám. Špidla to odmítá.
Jsem přesvědčen, že čerpat prostředky budou i nové členské země. Střední Evropu čekají zásadnější strukturální změny než zbytek EU, řekl.

O zřízení fondu, který by zmírňoval negativní důsledky globalizace, se v unii hovoří už dlouho. Nápad však nikdy nepodpořily členské země. Loni ale americká počítačová společnost Hewlett-Packard zrušila v Evropě na 6000 pracovních míst, většinu z nich ve Francii. Prezident Jacques Chirac pak obvinil Brusel, že podobným situacím jen nečinně přihlíží. O fondu se proto opět začalo mluvit na neformálním summitu v londýnském Hampton Courtu. Plán definitivně schválili vůdci členských zemí v prosinci.

Sdílet tento příspěvek