Evropská komise našla cestu k rovnosti mužů a žen

03.03.2006
Evropská komise schválila „cestovní mapu“, za jejíž pomoci chce v příštích pěti letech dospět k rovnějšímu rozdílení šancí.

Evropě se nedostává manažerek, platy žen zůstávají nižší než mzdy mužů a Evropanky až příliš často čelí domácímu násilí. I proto dnes Evropská komise schválila „cestovní mapu“, za jejíž pomoci chce v příštích pěti letech dospět k rovnějšímu rozdílení šancí.

„Ač jsme pokročili, zdaleka nejsme na uspokojivé úrovni. Rovnost je nejen princip sám o sobě, ale také velká konkurenční výhoda v globální konkurenci,“ zdůraznil komisař Vladimír Špidla.

Argumentoval tím, že v USA připadá 36 procent manažerských postů ženám, zatímco Evropankám pouze 30 procent. V případě špičkových manažerských pozic Evropanky zaostávají i za Turkyněmi, v poměru 2,5 ku čtyřem procentům.

Podle Špidly „cestovní mapa“ nestanovuje nějaké přesné cíle pro rok 2010, ale představuje spíše politický závazek. Obsahuje však také soubor ukazatelů, s jejichž pomocí bude možné pokrok na cestě k větší rovnoprávnosti měřit. „Žádná mapa není úplně přesná, ale přesto jsme s ní schopni navigovat,“ vysvětlil.

Evropský komisař neupřesnil, jak velká část z 650 milionů eur z nového programu Progress bude určena právě na podporu žen, ale odmítl, že by dokument byl jen čirou abstrakcí. Docela hmatatelné mají být třeba nové mateřské školky, které vzniknou za přispění evropských fondů, aby ženy mohly lépe sladit práci s rodinným životem.

Počítá také s tím, že od příštího roku zahájí činnost nový Evropský institut pro rovnost příležitostí, který má shromažďovat, porovnávat a vyhodnocovat údaje o postavení žen v celé EU. Institut má do roku 2013 disponovat rozpočtem 52 milionů eur, ale o tom, zda bude sídlit v Lublani, Bratislavě či Praze ještě není rozhodnuto. Špidla předpokládá, že nejprve začne fungovat v Bruselu, než přesídlí do některé z nových členských zemí; rozhodnutí však nenáleží komisi, ale členským státům.

Sdílet tento příspěvek