Evropa se bojí znovuoživování nacismu

13.04.2006
Parlamentní shromáždění Rady Evropy varovalo před povážlivým vzrůstem nacistické ideologie „po celé Evropě“ včetně Česka.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy varovalo před povážlivým vzrůstem nacistické ideologie „po celé Evropě“ včetně Česka a vyzvalo 46 svých členských zemí přijmout účinná protiopatření. Koordinovat nezbytné kroky by měla připravovaná mezinárodní konference, shodlo se zasedání parlamentního shromáždění RE ve Štrasburku.

Znepokojující je stále rostoucí veřejné vystavování a užívání nacistických symbolů, popírání nacistických zločinů a znesvěcování hřbitovů vojáků protihitlerovské koalice, praví se v usnesení. Jako příklad dokument uvádí každoroční shromáždění bývalých lotyšských příslušníků jednotek SS v Rize. Znepokojuje ale i šíření nacistických myšlenek moderními způsoby.

„Na internetu existují nyní stovky stránek s nacistickým obsahem. Vzrůst počtu extremistických a xenofobních skupin i jejich členů byl zaznamenán v řadě evropských zemí, například Španělsku, Rakousku, Německu, Rusku a Česku,“ cituje agentura AP z rezoluce RE.

Vlády členských zemí RE jsou vyzývány, aby koordinovanými akcemi zasáhly proti „xenofobii, nesnášenlivosti a rasisticky motivovanému násilí ve všech formách“. Termín navrhované mezinárodní konference k znovuoživování nacismu však v dokumentu uveden není. Měli by se jí však zúčastnit jak poslanci a vládní pověřenci, tak odborníci a historici.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek