EU zahájí zmírňování vízové politiky

25.04.2006
EU je připravena zmírňovat vízovou politiku vůči třetím státům výměnou za jejich ochotu uzavírat s EU readmisní dohody.

Evropská unie je podle diplomatických zdrojů z členských zemí připravena zmírňovat vízovou politiku vůči třetím státům výměnou za jejich ochotu uzavírat s EU readmisní dohody, a to včetně snížení poplatků za vstupní víza. Tato podmíněnost se odrazí ve čtvrtek v rozhodnutí ministrů vnitra EU zvýšit cenu vstupních víz do zemí unie na 60 eur; rozhodnutí bude ale provázeno řadou výjimek.

Podle zástupce generálního ředitele pro vnější vztahy v EK Karla Kovandy EU v současné době EU vyjednává o obsahu readmisních dohod s Ukrajinou, Tureckem, Marokem a Pákistánem, usiluje o zahájení takových rozhovorů s Čínou a s Alžírskem. Čeká rovněž mandát od vlád členských zemí, aby začal jednat s Makedonií a posléze s dalšími státy západního Balkánu. Vedle podmínek vracení osob zahrnují tyto smlouvy bezpečnostní ustanovení o terorismu, pašování drog a obchodu s lidmi.

EK zatím naráží obvykle na malou ochotu třetích zemí zavázat se, že budou přijímat zpět své občany a osoby, které přišly z jejich území a nacházejí se ilegálně v EU; rozhovory jsou obtížné a zdlouhavé. „Na to, aby se dosáhlo dohody, jsou zapotřebí dva,“ posteskl si Kovanda.
Provázání s vízovou politikou se podle diplomatů jeví jako jeden z nástrojů, jak readmisní dohody snáze prosadit. Zřetelně se to ukázalo při složitém jednání s Ruskem, které na dohodu přistoupilo až poté, co EU poněkud zmírnila vízový režim vůči němu a zavázala se, že Rusové budou za vstupní víza platit jen 35 eur. Tato suma je zmiňována jako příklad také pro další země, ačkoli přesný obnos bude součástí readmisní dohody s každou z nich.

„Pětadvacítka“ se chystá víza zdražit, aby cena lépe odrážela náklady, jež budou spojeny se zavedením biometrických prvků. Původně se mluvilo o 70 eurech, kompromis se ustálil na 60.
Méně zaplatí studenti, vědci, děti do šesti let, školní mládež a její učitelé. Konzuláty členských zemí budou smět udělovat individuální výjimky, například pro sportovce. Obchodníci, kteří se živí prodejem přes hranice a žijí do 30 kilometrů od nich, dostanou nárok na laciná víza s mnohonásobným použitím. Plošně však budou zvýhodněni jen občané zemí, jež mají „evropskou perspektivu“ a přistoupí na readmisní dohody.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek