Víza do „Schengenu“ budou stát 60 eur

27.04.2006
Víza pro vstup do schengenského prostoru zdraží o 25 eur na základě rozhodnutí ministrů zahraničí členských zemí EU.

Víza pro vstup do schengenského prostoru zdraží od 1.ledna 2007 z 35 na 60 eur (z 996 korun na 1707 korun). V Lucemburku se na tom dohodli ministři vnitra „pětadvacítky“ Evropské unie. Dohoda současně umožňuje členským zemím poskytnout v řadě případů úlevy či poplatky zcela odpustit. Nová pravidla se pro Česko či Slovensko stanou závazná po vstupu do schengenského prostoru bez hraničních kontrol, což by se mělo stát na podzim příštího roku.

Schengenský prostor nyní čítá 15 států, tedy původní „patnáctku“ EU bez Británie a Irska, ale s Norskem a Islandem. Zdražení víz navrhla Francie, protože dosavadní poplatky neuhradí náklady na vystavení víz s biometrickými daty, jako jsou digitální fotografie a otisky prstů. Ale návrh se několik měsíců nepodařilo prosadit proti odporu části zemí, argumentujících nepříznivými politickými dopady, respektive hájícími zájmy svých menšin mimo EU. Proti dnešnímu kompromisu však nakonec hlasovaly jen Maďarsko, Švédsko a Řecko, a to k zablokování rozhodnutí nestačilo.

Poplatky za víza se nemají vybírat od dětí do šesti let, žáků, studentů a učitelského doprovodu ani od vědců z třetích zemí. Další úlevy mohou státy poskytnout případ od případu tam, kde je to politicky žádoucí, kupříkladu při rozvíjení kontaktů s běloruskou občanskou společností.

V dohody o ulehčení vízového režimu mohou doufat rovněž země s „evropskou perspektivou“, především balkánské, ale unie na oplátku požaduje například uzavření readmisních dohod o vracení nelegálních migrantů. Poplatky tak zůstanou zmrazeny na 35 eurech (996 korun) například pro Rusy, kteří se už s EU dohodli. Zdražení se týká krátkodobých víz, nejdéle pro tříměsíční pobyt, u ostatních si země budou poplatky nadále určovat samy.

Kromě desítky nováčků doufá ve vstup do Schengenu také Švýcarsko, ale rozšíření schengenského prostoru ještě vyžaduje spuštění nového informačního systému. O jeho podobu se nadále vedou spory. Český ministr vnitra František Bublan dnes jménem skupiny postkomunistických zemí naléhal na dodržení slibu, že hraniční kontroly skončí na podzim 2007.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek