Registrace k pobytu zůstala v členských zemích EU složitá

04.05.2006
ČR patří k většině členských států EU, které dosud nezavedly potřebná opatření pro zjednodušení administrativy kolem registrace občanů ostatních zemí EU.

Česká republika patří k většině členských států Evropské unie, které dosud nezavedly potřebná opatření pro zjednodušení administrativy kolem registrace a dlouhodobého pobytu pro občany ostatních členských zemí EU. Vyplynulo to prohlášení evropského komisaře Franka Frattiniho, podle něhož relevantní směrnici Evropské komise do svého práva převedly v požadovaném dvouletém termínu jen Rakousko, Slovinsko a Slovensko.

Směrnice usiluje o to, aby se občané jednotlivých členských zemí unie mohli stěhovat po celé EU za podobných podmínek jako lidé uvnitř členské země. Byla schválena před dvěma lety a 30. dubna vypršel čas pro zavedení příslušných opatření.
Podle Frattiniho například ruší povolení k pobytu. Při pobytu do tří měsíců se nemusí občan země EU v jiné zemi unie místním úřadům hlásit vůbec a při delším pobytu nepotřebuje povolení k pobytu, ale jen registraci s pasem nebo občanským průkazem. Musí nicméně prokázat, že má z čeho žít a že má zdravotní pojištění.

Pokud však v cizí zemi EU žije pět let, má právo trvalého pobytu, nevztahují se na něj již zmíněné požadavky a má právo na stejný přístup jako místní občané. Toto právo trvalého pobytu po pěti letech platí i pro rodinné příslušníky, a to i v případě, že pocházejí ze země mimo Evropskou unii.
Rakousko, Slovinsko a Slovensko směrnici již transponovaly. Británie a Dánsko tak prakticky učinily, protože oznámily opatření, která k tomu směřují, řekl Frattini. Španělsko a Francie daly EK na vědomí, že o věci probíhá debata v parlamentu, zatímco Belgie, Itálie, Finsko a Lucembursko uvedly, že časový limit nestihnou. Ostatní země se tedy zřejmě také opozdí, dodal komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost.

Zdůraznil, že opatření vyplývající ze směrnice platí, i když daná země ještě nepřevedla její požadavky do svého právního řádu. Občané mají proto podle Frattiniho právo obrátit se na místní soudy, pokud by se místní úřady podle nové směrnice nechovaly.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek