Francouzi přivírají dveře utečencům

18.05.2006
Francie chce napříště lákat jen kvalifikované odborníky: naopak omezí proud nelegálních utečenců, kteří neúměrně zatěžují sociální systém.

Francie chce napříště lákat jen kvalifikované odborníky: naopak omezí proud nelegálních utečenců, kteří neúměrně zatěžují sociální systém. Chce vymezit legální přistěhovalectví na obory, kde má problém s pracovními silami.
Poslanci Národního shromáždění včera schválili nový imigrační zákon, který by měl vyhovovat těmto požadavkům. Pro jeho znění se vyslovilo 367 poslanců, proti bylo 164 zákonodárců.
Země už nebude přijímat uprchlíky, kterým není schopna zajistit práci, a tedy důstojné životní podmínky. O ekonomické imigranty nadále nestojí.

Paříž přitom není osamocena. Tvrdší kroky proti nelegální migraci přijímá většina evropských zemí, které zjišťují, že masívní imigrace neúměrně zatěžuje jejich sociální systém.
Podle mnoha ekonomů nemá ani Francie na výběr. Zaměření systému na kvalifikovanou sílu je podle nich krokem správným směrem, který umožní zachovat konkurenceschopnost druhé největší ekonomiky eurozóny.
Jedním z nových opatření, která předložil parlamentu ministr vnitra Nicolas Sarkozy, je tříleté povolení k pobytu pro vybrané zahraniční pracovníky.

Naopak by se mělo zrušit předcházející pravidlo, podle kterého se po desetiletém pobytu automaticky legalizoval pobyt v zemi.
Zákon, který musí ještě 6. června schválit francouzský Senát, také počítá s tím, že nově příchozí se budou důsledněji vyučovat francouzštině a poznávat francouzskou kulturu.

Jednodušší ale bude zaměstnání vzdělaných uchazečů pro vybrané obory. „Až dosud bylo značně složité získat kvalifikovanou sílu ze zahraničí,“ citovala agentura Reuters vysokého imigračního úředníka Jeroma Renona, který se specializuje na hledání talentovaných pracovníků pro přední firmy. „Značně obtížně jsme vysvětlovali, proč právě potřebujeme některého zahraničního zájemce, když nezaměstnanost ve Francii se blíží deseti procentům.“
Teď se ale Francie přizpůsobila celosvětové soutěži o talentované a vzdělané odborníky. „Stále více zemí pochopilo, že přijímáním těchto užitečných lidí významně podpoříme ekonomický růst,“ komentoval Renon příklon k selektivní imigraci.

Uvedený trend ale kritizují některé africké země. Lákání svých absolventů na prestižní místa označují za „vykrádání mozků“.
Nový zákon má ale i jiné diskutabilní stránky. Na nelegální uprchlíky bude přísný. Předpokládá ostření podmínek pro slučování přistěhovaleckých rodin i důslednější kontrolu smíšených manželství. To kritizovali ochránci lidských práv i církevní činitelé.

Francouzská levice kritizuje rovněž zdůraznění závazku respektovat francouzské zákony včetně rovnosti mužů a žen či laického charakteru státu. To podle některých občanských aktivistů bude mít nežádoucí účinky: připomínají rozjitřenou atmosféru na přistěhovaleckých předměstích, kde před více než půl rokem při nepokojích shořely tisíce aut.
Jiní odpůrci ministru vnitra vyčítají, že se snaží kopírovat předvolební témata krajně pravicových stran, aby jim odlákal voliče: prezidentské volby čekají Francii za dvanáct měsíců. To Nicolas Sarkozy odmítl. Považuje selektivní imigraci za odlišnou od termínu nulové imigrace, kterou razí šéf Národní fronty Jean-Marie Le Pen. Zastánci zákona ale upozorňují, že se jen inspiruje modelem, který dávno funguje v Kanadě či Austrálii.

Bruselský výzkumník Jakob von Weizsäcker cituje studie, podle kterých tvoří vysoce kvalifikovaní přistěhovalci pouhých 1,8 procenta francouzské populace. Tedy výrazně méně než v Austrálii, kde je to 9,9 procenta, či v Kanadě, kde tvoří tito pracovníci 7,3 procenta populace.
„Je v zájmu Francie, aby omezila byrokracii a přitáhla talentované lidí,“ míní von Weizsäcker.

Evropa zpřísňuje pravidla

Velká Británie:
Problém imigrace se zviditelnil před nedávnými místními volbami, kdy vláda připustila, že přes tisíc cizích vězňů bylo propuštěno, aniž byla zvážena možnost deportace. Vláda chce zavést podobný systém jako Francie, tedy zvýhodnění kvalifikovaných imigrantů.

Nizozemsko:
V průběhu uplynulých let změnilo Nizozemsko tradičně tolerantní přístup. V březnu vstoupil v platnost přísnější nový zákon, který zavazuje přistěhovalce k znalosti holandského jazyka a kultury.
Zdroj: Reuters

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek