Němci se obávají útoků neonacistů

23.05.2006
Němci naslouchají krátce před zahájením fotbalového mistrovství znepokojivým zprávám. V zemi přibývá rasistických útoků, konstatovala Spolková rada pro cizince.

Němci naslouchají krátce před zahájením fotbalového mistrovství znepokojivým zprávám. V zemi přibývá rasistických útoků, konstatovala Spolková rada pro cizince. Před růstem pravicového extremismu varuje i včerejší zpráva tajných služeb, podle kterých vloni přibylo v zemi neonacistů – ze 3800 na 4100 – i politicky motivovaných trestných činů. Konalo se i více demonstrací krajní pravice.

„Je velmi znepokojivé, že počet trestných činů s extremistickým pozadím stoupl o 27 procent,“ komentoval zprávu ministr vnitra za vládní křesťanské demokraty Wolfgang Schäuble.
Násilí se obávají především východoněmecká města.
Poslední obětí extremistů se stal minulý týden šestapadesátiletý Giyasettin Sayan, politik tureckého původu, který žije v Německu přes třicet let. Dva útočníci jej vážně poranili na hlavě.

Jsou tu i další napadení. Etiopský inženýr, zbitý extremisty v Postupimi, stále bojuje o život. Devětatřicetiletý muž z Toga utrpěl poranění hlavy a osmnáctiletý mladík si léčí poranění od úderů lahvemi.
Politici se dosud snažili obavy spíše tlumit.

Znepokojivá čísla

Po prvotním pobouření se debata obrátila k rasistickým činům i politickým ambicím pravičáků. Němci se shodují, že útoky kazí zemi pracně budovanou pověst. „Tyto činy jsou odporné,“ uvedl mluvčí německého šampionátu. „Mají přitom mimořádně nešťastný vliv na pověst Německa v zahraničí,“ posteskl si.
Nepříjemné statistiky přitom nejsou úplně nové. Od roku 1990 si vyžádalo násilí pravicových extremistů už sto obětí, převážně cizinců s tmavou barvou pleti.

„Tyto případy musí být vyřešeny rychle,“ řekla kancléřka Angela Merkelová. „Drtivá většina Němců odsuzuje tyto xenofobní a rasistické útoky.“ Závažnost případů podtrhuje skutečnost, že se jich ujal spolkový vyšetřovatel.
Obavy z rasismu to ale neztlumilo. Skupina afrických imigrantů pobývajících v Německu se domnívá, že xenofobní nálady se koncentrují především ve východních spolkových zemích. Proto se chystají vydat průvodce, který by před místy častých útoků varoval.

„Cizinci tmavé pleti jsou terčem útoků každý den,“ řekl agentuře Reuters Moctar Kamara, mluvčí iniciativy afrických běženců. Kritizují i bavorského premiéra Edmunda Stoibera, který chce, aby azylový systém nutil utečence k výuce němčiny a poznávání kultury. Imigranti ale říkají, že razantní plány povzbuzují extremisty.
Ti plánují protestní pochody a shromáždění, mimo jiné v Gelsenkirchenu, Lipsku či Norimberku. Chtějí podpořit i íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který si u nich získal pochybnou popularitu popíráním holocaustu. Připravují se i na střety fotbalových chuligánů, především z Anglie a Polska.

Pošramocená pověst

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek