Unie pomůže Španělsku s uprchlíky

24.05.2006
Stovky běženců ze subsaharských zemí míří do Evropy na chatrných člunech, desítky jich každým rokem zahynou. Tisíce jich už zaplavily od počátku roku Kanárské ostrovy.

Stovky běženců ze subsaharských zemí míří do Evropy na chatrných člunech, desítky jich každým rokem zahynou. Tisíce jich už zaplavily od počátku roku Kanárské ostrovy. Před zraky užaslých zahraničních turistů se zde vylodilo na 7500 uprchlíků, kteří připluli ze Senegalu či Mauretánie. To je pětkrát více než v předchozích letech. Evropská unie včera Španělsku slíbila, že mu pomůže vlnu utečenců zvládnout.

Unie hodlá poskytnout lékařské týmy a námořní i letecké hlídky. Podle Madridu také pomůže zřídit >>ubytovací střediska#171# v Mauretánii a Senegalu pro odmítnuté – a vrácené – emigranty.
>>Členské státy vyzveme do dvou týdnů. Osm se jich už nabídlo, že poskytnou rychlé pobřežní čluny a hlídkové letouny,#171# uvedl včera v Bruselu evropský ministr vnitra a spravedlnosti Franco Fratini po setkání s místopředsedkyní španělské vlády Marií Teresou Fernández de la Vega.

EU poskytne lékaře i peníze

Franco Fratini uvedl, že Evropská komise již podpořila vyslání dvou lékařských týmů na Kanárské ostrovy a zavázala se Španělsku náklady spojené se vzniklou situací hradit z unijních fondů.
>>Je jasné, že toto není pouze problémem Španělska, nýbrž celé Evropy, a musíme se s tím vypořádat společně,#171# řekla v Bruselu zástupkyně španělské vlády.

Evropský komisař navrhuje také zřízení menších mobilních týmů, ve kterých by byli zdravotníci, překladatelé a experti na otázky imigrace. Vznik těchto týmů ale není představitelný dříve než v polovině příštího roku.
Země Evropské unie se nyní snaží přiškrtit příliv utečenců už na africké půdě. Vyvíjejí proto vytrvalý diplomatický tlak na severoafrické země, aby se snažily bránit nelegální imigraci.

Španělsko, které je pro mnohé přistěhovalce vstupní branou do Evropy, se snaží vyjednat u severoafrických zemí podporu proti nelegálnímu přistěhovalectví. Madrid se včera se Senegalem dohodl na spolupráci při zvládání vlny běženců, nicméně podepsat smlouvu o jejich navracení se Dakar zdráhá.

Senegal může pomoci

Senegalská policie jen od neděle zadržela rekordní počet 1500 Afričanů. Oznámila to včera agentura AFP.
Úspěch akce, na které se podílela senegalská policie, četnictvo i námořnictvo, snižuje ovšem v očích evropských zemí fakt, že přišla ve stejné chvíli, kdy se do severní Afriky vypravil španělský velvyslanec Miguel Angel Fernandez Mazarambroz. Razantní zákrok senegalských policistů připomíná jakýsi >>dárek na uvítanou#171#.
Utečenci odcházejí většinou s tím, že později budou živit z evropského výdělku – či podpory – celé široké příbuzenstvo. Celá rozvětvená rodina se obvykle na cestu složí. U 1500 osob zadržených nyní v Senegalu nalezla policie hotovost ve výši 32 tisíc eur – to je na západoafrické poměry významná suma.

S tím, jak Španělsko uzavřelo dohody o potírání imigrace s Marokem a Mauretánií, se stává Senegal klíčovou zemí. Utečenci posunuli ještě více na jih místo, odkud vyplouvají na rybářských bárkách, směr Evropa. S malými dětmi, bez znalosti navigace.
Za cestu zaplatí 400 eur, podstoupí velké riziko. Ani to nikoho neodradí. >>Vyplatí se to zkusit, není cesta, jak utečence zastavit,#171# řekl agentuře Reuters mladý Senegalec Tal, který už prodává kazety na madridském tržišti.
Vloni bylo Španělsko nejčastějším cílem imigrantů mezi zeměmi Evropské unie. Šest z deseti dotázaných Španělů přitom v prosincovém průzkumu odpovědělo, že v zemi je utečenců příliš.

Autor: (sla), (Reuters)

Sdílet tento příspěvek