Komisaři se neshodli na seznamu „bezpečných zemí původu“

24.05.2006
Z výroků evropského komisaře Franca Frattiniho vyplynulo, že se EK neshodla na kritériích pro zařazení třetích zemí do seznamu.

Evropská komise se dnes nedohodla na návrhu seznamu „bezpečných zemí původu“, jejichž státní příslušníci by jen obtížně získávali v Evropské unii azyl. Komisař Franco Frattini oznámil, že vezme v úvahu názory svých kolegů a předloží přepracovaný seznam za dva týdny.
Z jeho výroků vyplynulo, že se EK neshodla na kritériích pro zařazení třetích zemí do tohoto seznamu. Bylo také rozhodnuto do něj vepsat nejen africké státy, ale také země z dalších kontinentů, kde existují záruky, že nedochází k pronásledování, mučení či nelidskému zacházení.

Podle zdroje EK figurovaly v dnes projednávaném seznamu Benin, Botswana, Kapverdy, Ghana, Senegal, Mali a Mauricius. Právě ze Senegalu a z Kapverd míří v poslední době do EU vysoký počet běženců, kteří zaplavují zejména španělské Kanárské ostrovy. Frattini upřesnil, že například Mali z něj zřejmě vypadne kvůli rozšířené praxi znetvořování ženských genitálií.
Upozornil, že národní orgány v EU budou mít nadále povinnost posuzovat každý případ individuálně. Pokud se prokáže, že člověk pocházející z bezpečné země prchá před domácím násilím nebo před pronásledováním kvůli homosexualitě, je důvod mu status uprchlíka udělit.

Se seznamem počítá směrnice EU o sladění azylových procedur, která nedávno vstoupila v platnost. Frattini ho považuje za užitečný zejména proto, aby se poněkud sblížily postoje členských států EU vůči třetím zemím a zabránilo se tak „azylovému obchodování“, kdy si lidé odmítnutí v jednom členském státu vybírají pak ten, který má shovívavější pověst.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek