Dánský deník opět publikoval karikatury Mohameda

29.05.2006
Dánský tisk v neděli znovu publikoval karikatury proroka Mohameda, které vyvolaly počátkem roku bouřlivé demonstrace v islámských zemích a kvůli nimž se na tuto severskou zemi snesla vlna hněvu muslimských radikálů.

Dánský tisk včera znovu publikoval karikatury proroka Mohameda, které vyvolaly počátkem roku bouřlivé demonstrace v islámských zemích a kvůli nimž se na tuto severskou zemi snesla vlna hněvu muslimských radikálů. Obrázky otiskl v nedělní příloze deník Politiken. Od krize z počátku letošního roku je to vůbec poprvé, kdy se všech 12 karikatur objevilo v některém z dánských listů.

Kontroverzní kresby nyní ilustrovaly esej amerického kreslíře Arta Spiegelmanna věnovaný umění a funkci karikatur. Vzhledem k tomu, že se autor ve svém textu o karikaturách Mohameda zmínil, bylo doplnění slov obrázky podle redakce k pochopení celkového kontextu nezbytné.

Souvislost mezi textem a kresbami je tu novinářsky zcela relevantní, řekl k tomu dánské agentuře Ritzau šéfredaktor deníku Politiken Töger Seidenfaden. Používáme je ve zcela přirozeném kontextu, dodal. Možných reakcí se redakce podle něj nebojí. Od 30. září loňského roku jsme některé kresby, včetně té nejkontroverznější, zveřejnili celkem sedmkrát nebo osmkrát a nikdy jsme přitom nedostali ani jedinou stížnost od našich čtenářů či od dánských muslimů.

Související články:
Nové karikatury, i nové hrozby muslimů
Spor přinesl varování muslimům i Evropě
Dánové se omlouvají za karikatury Mohameda
Dánové nechápou, proč hoří jejich vlajky
EP i EK vyjádřily solidaritu s Dánskem v karikaturovém sporu
EU vyslovila politování kvůli karikaturám, Svobodův návrh neuspěl

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek