Dohodu o předávání údajů o cestujících lze zachovat, tvrdí EK

01.06.2006
Komisař Franco Frattini vyzve ministry vnitra „pětadvacítky“, aby schválili stejné znění dokumentu, který zrušil ESD, ovšem na odlišném právním základě.

Evropská komise se domnívá, že lze zachovat obsah dohody se Spojenými státy, která zavazuje letecké společnosti z EU, aby předávaly americkým úřadům údaje o cestujících, a to navzdory tomu, že ji Evropský soudní dvůr v úterý zrušil. Komisař Franco Frattini vyzve ministry vnitra pětadvacítky, aby schválili stejné znění dokumentu, ovšem na odlišném právním základě.

Mluvčí Evropské komise Johannes Laitenberger zdůraznil, že podle názoru EK se soud nevyslovil k obsahu dohody, ani nezpochybnil stanovisko komise, že předávaná osobní data jsou v USA dostatečně chráněna. Sdělil pouze, že rozhodnutí dohodu uzavřít se neopírá o správný právní základ. Členským státům bude tedy navrženo, aby učinily nové, jinak právně podložené rozhodnutí.

V podstatě jde o to, že rozhodnutí nemá vycházet z předpisů o letecké dopravě a o ochraně osobních údajů, které jsou součástí norem EU, jimiž se řídí jednotný vnitřní trh, ale má být založeno na mezivládní dohodě, směrodatné pro oblast zahraniční politiky a boje proti kriminalitě.

Evropský soudní dvůr v úterý shledal, že EU neoprávněně souhlasila s dohodou se Spojenými státy, která zavazuje evropské letecké společnosti, aby v rámci boje proti terorismu poskytovaly americkým úřadům desítky údajů o cestujících přepravovaných na linkách do USA. Argumentoval tím, že v rámci evropské právní úpravy poskytování leteckých služeb nemohou dopravci shromažďovat a odevzdávat osobní údaje za účelem, který nemá souvislost s danou službou. Podle EK tak otevřel dveře mezivládní dohodě o téže věci, která nebude odkazovat na zmíněné evropské právní předpisy.

Aby zabránil právní nejistotě, dal ESD lhůtu do 30. září, po kterou bude ujednání ještě platit v dosavadní podobě. Experti EK dnes tudíž zdůrazňovali, že členské státy mají čtyři měsíce na to, aby schválily novou dohodu, zřejmě se stejným obsahem. Pokud se to nepodaří, budou letecké společnosti postrádat jednotná pravidla pro lety do USA, zřejmě s nepříjemnými důsledky. Podobně by to podle EK dopadlo, kdyby si každý z 25 členů EU vyjednal s Američany dohodu sám.

Související články:
ESD zrušil dohodu mezi USA a EU o poskytování údajů o cestujících

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek