Europoslance znepokojuje postavení romských žen v zemích EU

01.06.2006
Na značnou diskriminaci romských žen v Evropské unii, zvláště pak v nových a v přistupujících členských státech, poukázal dnes se znepokojením Evropský parlament.

Na značnou diskriminaci romských žen v Evropské unii, zvláště pak v nových a v přistupujících členských státech, poukázal dnes se znepokojením Evropský parlament. Konstatoval, že romské ženy patří mezi nejohroženější skupiny a jednotlivce v EU, a vypočítal řadu příkladů jejich nerovnoprávného postavení.

Zpravodajka Livia Járóková z Maďarska, sama romského původu, v rozpravě neadresně upozornila na nedostatečnou ochranu pohlavního zdraví romských žen, na případy nucené sterilizace, na předčasná manželství, na slabou sexuální výchovu, na domácí násilí a obchodování se ženami. Česká poslankyně Věra Flasarová (KSČM) poukázala na předsudky vůči Romům ve společnosti, ale i na problémy, které tato komunita vytváří. Problém je podle ní dědictvím letitého rozporu dvou odlišných principů civilizace, důsledkem zkresleného obrazu života Romů v médiích, vylučování ze vzdělávacího a pracovního procesu, ale i mnoha negativních jevů v romské populaci.

EP ve schválené zprávě vyzval členské státy, aby romským ženám zajistily adekvátní zdravotní péči a rovnoprávný přístup ke vzdělání, aby účinněji snižovaly příliš vysokou nezaměstnanost a staraly se o zlepšení bytových podmínek Romů.

„Několikanásobná diskriminace a sociální vyloučení Romek uzavírají začarovaný kruh chudoby, do níž se mnohé z nich narodí, a připravuje je o jejich lidskou důstojnost,“ uvedla Jaroková. Kritizovala vlády, že nedostatečně vynucují dodržování zákonů zakazujících diskriminaci na základě rasy a pohlaví. Navrhla, aby ve vznikajícím Evropském institutu pro rovné postavení mužů a žen bylo vytvořeno zvláštní oddělení, které se bude zabývat výlučně problematikou romských žen.

Zpráva žádá Evropskou komisi, aby tlačila členské státy, případně i pokutami, k převzetí protidiskriminačních směrnic EU do národního práva a k jejich důsledné aplikaci. V případě kandidátských zemí by se starost o postavení romských žen měla stát důležitým hlediskem pro hodnocení jejich připravenosti na vstup do EU. Doporučení obsažená v dokumentu nejsou pro instituce EU či pro členské státy závazná.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek