EU má kromě eurozatykače i návrh evropského důkazního příkazu

02.06.2006
Důkazním příkazem by soud jedné země mohl úřadům jiného státu nařídit vydání důkazů v konkrétní kauze.

Ministři spravedlnosti zemí Evropské unie se ve čtvrtek v Lucemburku dohodli na zavedení evropského důkazního příkazu, který má v případě vážných zločinů či teroristických útoků usnadnit předávání důkazů přes hranice členských států. Důkazním příkazem by soud jedné země mohl úřadům jiného státu nařídit vydání důkazů v konkrétní kauze. Uplatňovat se má u stejných 32 trestných činů jako eurozatykač.

„Je to dobrá zpráva. Díky eurozatykači si již můžeme snadněji a rychleji předávat podezřelé ke stíhání a bylo by nesmyslné, kdyby stejně neputovaly i důkazy,“ uvedl místopředseda Evropské komise Franco Frattini. Podle dosavadních procedur trvalo předání dokumentů, předmětů doličných či jiných údajů a důkazů do druhého státu měsíce i rok.
O potřebě rychlejšího předávání důkazů unie debatovala již tři roky. Přijetí dohody usnadnily ústupky Německu a Nizozemsku, které až dosud potřebnou jednomyslnost blokovaly. Definitivní text ještě bude potřebovat formální schválení zástupci členských zemí.

K novým pravidlům se rovněž vysloví Evropský parlament, ale jeho hlas bude pouze poradní, protože rámcové rozhodnutí o důkazním příkazu je vlastně mezivládní dohodou, a ne unijním zákonem.
Po zveřejnění v úředním věstníku budou mít členské státy ještě lhůtu na převedení do národního práva, což nemusí být bez problémů. V případě eurozatykače, k němuž daly impulz teroristické útoky v září 2001 v USA, to trvalo dva roky. Ale pak zkrátil průměrnou dobu vydání podezřelého z jednoho státu Evropské unie do druhého z devíti měsíců na 45 dnů.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek