Trestní rejstříky čtyř zemí EU byly modelově propojeny

06.06.2006
Německo, Francie, Belgie a Španělsko zahájily zkušební projekt rychlé výměny informací z národních trestních rejstříků, který má usnadnit zásahy proti pachatelům trestných činů.

Země Evropské unie začínají pracovat na rychlejší výměně informací v oblasti trestního práva. Německo, Francie, Belgie a Španělsko zahájily zkušební projekt rychlé výměny informací z národních trestních rejstříků, který má usnadnit zásahy proti pachatelům trestných činů. Do projektu v dubnu přistoupilo i Česko, které chce systém výměny dat zprovoznit do konce letošního roku. Rychlé zjišťování, zda byla stíhaná osoba ve vlasti trestána, bude mezi čtyřmi účastníky možné využít už při nadcházejícím fotbalovém mistrovství světa.

V rámci rychlé výměny dat se země, která trestně stíhá cizince, rychle elektronicky dozví, zda byl ve své domovské zemi trestán a za co. Zatím musely orgány činné v trestním řízení formálně písemně požádat o právní pomoc, což byl pomalý a zdlouhavý proces.

„Rychlý a účinný proud informací mezi národními trestními rejstříky v Evropě je přitom předpokladem pro účinný boj proti přeshraniční kriminalitě,“ prohlásila dnes v Bonnu německá ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová, když projekt, který byl do nynějška v pokusné fázi, představovala novinářům.

Nynější propojení je modelové a pokud se osvědčí, zapojí se do něj postupně všechny země Evropské unie, zatím je kromě nynějších pěti zapojeno i Lucembursko jako pozorovatel. Je to poprvé, co v EU existuje technická spolupráce v justiční oblasti. Systém by měl zabránit případům, kdy zločinci těží z toho, že policie v jednom státě neví o jejich kriminální minulosti v jiné zemi.
Ministři spravedlnosti EU se loni v dubnu dohodli, že pokud se projekt propojení národních trestních rejstříků osvědčí, přidá se k němu postupně všech 25 členských států unie.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek