Evropskému parlamentu leží v žaludku rasismus v Polsku

15.06.2006
Rezoluce, kterou parlament přijal, si všímá zejména nesnášenlivých projevů představitelů vládní strany Liga polských rodin (LPR).

Evropský parlament odsoudil nárůst rasistických a xenofobních útoků v Evropě a zaměřil se především na Polsko. Rezoluce, kterou parlament přijal, si všímá zejména nesnášenlivých projevů představitelů vládní strany Liga polských rodin (LPR). Polští europoslanci kritiku odmítali.

Prohlášení obecně odsuzuje nárůst rasově motivovaného násilí a útoků proti homosexuálům a konkrétně vypočítává případy vražd v Belgii, Francii, Španělsku a Německu. Zvláště ostře však napadá „všeobecný nárůst rasistické, xenofobní a homofobní nesnášenlivosti v Polsku, jež je zčásti živena náboženskými platformami“. Rezoluce zmiňuje „antisemitskou rétoriku“ rozhlasové stanice Radio Maryja.

Usnesení vyzývá Evropskou unii, aby se zabývala „účastí LPR ve vládě, protože její vůdci podněcují občany k nenávisti a násilí“. Text kritizuje výroky polského ministra vzdělávání Romana Giertycha na adresu účastníků pochodu homosexuálů a vyzývá Evropskou komisi, aby prošetřila, zda neporušují Smlouvu o Evropské unii.

Pro rezoluci, kterou navrhly kluby socialistů, liberálů, zelených a komunistů, hlasovalo 301 poslanců, proti bylo 161 a 102 se zdrželo.
„Boj proti nesnášenlivosti není u konce“, zdůraznil ve středeční rozpravě Patrick Gaubert jménem největšího poslaneckého klubu, konzervativní Evropské lidové strany. Vittorio Agnoletto, který vystoupil za komunistickou Konfederaci Evropské sjednocené levice, kritizoval postoj polské vlády vůči homosexuálům a řekl, že podá na vládu ve Varšavě stížnost na porušení Smlouvy o EU.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek