Unie schválila pomoc za ptačí chřipku

22.06.2006
Česko původně navrhlo programy pro drůbežáře v celkové výši 25,59 miliónu eur, souhlas tedy zatím obdrželo pouze pro čtvrtinu této sumy.

Evropská unie schválila balík pomoci pro drůbežáře, kteří byli postiženi odbytovou krizí po propuknutí ptačí chřipky. Čeští chovatelé by podle informovaného zdroje měli získat podporu za více než šest miliónů eur (asi 170 miliónů korun), z čehož polovinu uhradí unie.
Česko původně navrhlo programy pro drůbežáře v celkové výši 25,59 miliónu eur, souhlas tedy zatím obdrželo pouze pro čtvrtinu této sumy. Návrhy však lze upravit a znovu předložit. Agrární komoře se dosavadní výsledek příliš nelíbí.
„Česko získalo souhlas pro opatření, na které unie přispěje částkou 3,1 miliónu eur. Celková podpora pro české chovatele tak bude činit 6,2 miliónu,“ řekl agentuře ČTK nejmenovaný zdroj z Evropské komise.

Další posuzování se má uskutečnit na zasedání řídícího výboru pro vejce a drůbež počátkem července. „Informaci o schválení části námi navržených programů bereme na vědomí a zároveň zpracováváme další podklady, které odešleme do Bruselu se žádostí o úpravu této pomoci,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot.
O podporu podle oficiálního komuniké Evropské komise požádalo 14 států a řídící výbor včera schválil opatření, na které unie celkově přispěje sumou 50 až 65 miliónů eur. Ve stejné výši může být poskytnuta podpora z národních rozpočtů. O konkrétní výši schválené podpory pro jednotlivé státy se komuniké nezmínilo. Slovensko, které původně předložilo ke schválení opatření za 2,6 miliónu eur, získá z unijní pokladny podle téhož nejmenovaného zdroje 669 tisíc eur.

Komise, jak vyplývá z komuniké, podpořila „předběžná“ opatření, zaměřená na snížení produkce, jako je likvidace násadových vajec, se stanovením stropů pro kompenzace v jednotlivých státech. Postavila se však proti následným opatřením, jako je podpora soukromého skladování či likvidace zásob drůbežího masa. „Jsem proti podpoře soukromého skladování a likvidaci zásob, protože díky nedávnému zlepšení situace na trhu by je průmysl měl být schopen využít,“ vysvětlila komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Bölová.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby opatření ke snížení produkce situaci na českém trhu neřeší. V Česku poklesla poptávka po drůbežím kvůli ptačí chřipce mnohem méně než v jiných zemích a problémem byly hlavně levné dovozy zahraničních přebytků. Kvůli nim dle šéfa komory propadly farmářské ceny a stouply zásoby, kterých by se zpracovatelé potřebovali zbavit.

Unijní předpisy původně vůbec nepočítaly s pomocí drůbežářům, kterým kvůli obavám zákazníků z ptačí chřipky poklesl odbyt a ceny. Přispívat bylo možné pouze na kompenzace za vybíjení postižených chovů či zákaz přepravy drůbeže. Situace, kdy spotřeba v některých zemích poklesla o desítky procent, si však vynutila změnu pravidel hry. Unie tak může z 50 procent spolufinancovat národní opatření, schválená jako odpovídající vnitřnímu trhu. České chovatele pokles spotřeby postihl relativně méně, ale čelili rostoucím dovozům z více postižených zemí. V zemi se objevilo celkem 14 případů ptačí chřipky.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek