EK hrozí Spojeným státům odvetnými „vízovými“ opatřeními

22.06.2006
Evropská unie by mohla podle evropské komisařky Benita Ferrerové-Waldnerové přijmout „reciproční“ opatření, pokud Spojené státy budou dále uplatňovat vízovou povinnost vůči deseti členským zemím unie.

Evropská unie by mohla přijmout „reciproční“ opatření, pokud Spojené státy budou dále uplatňovat vízovou povinnost vůči deseti členským zemím unie. Novinářům to sdělila členka Evropské komise pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Na jednání zahraničního výboru Evropského parlamentu komisařka vyjádřila naději, že se situace bude kladně vyvíjet. „Jinak budeme muset směřovat k určité reciprocitě,“ řekla bývalá rakouská ministryně zahraničí bez upřesnění, jaká opatření a kdy by mohla být přijata.

Ve své předchozí zprávě v lednu EK usoudila, že zatím není potřeba přijímat odvetné kroky proti třem zemím, které požadují víza od některých občanů EU. Kromě USA se jedná o Kanadu a Austrálii. Vízová politika Washingtonu, který ji zdůvodňuje bezpečnostními hledisky, vyvolává stále větší nevoli zemí, kterých se to týká, tedy Česka, Polska, Maďarska, Slovenska, Slovinska, Lotyšska, Litvy, Estonska, Kypru a Malty.

EK doufala, že středeční summit EU-USA ve Vídni bude příležitostí ke konkrétnímu kroku směrem k řešení této otázky, ale nestalo se tak. Spojené státy na vídeňském summitu obecně uznaly, že je třeba řešit otázku zrušení vízové povinnosti pro občany deseti členských zemí EU včetně Česka. Nezavázaly se však k žádnému konkrétnímu kroku ani termínu.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek