Nová studie: Nedůvěra muslimů zesílila

27.06.2006
Muslimové v západoevropských zemích obecně oceňují velkorysost Evropanů, více než polovina jich ale považuje západní svět za sobecký.

Zákop neporozumění mezi Západem a muslimy se prohloubil. Oba světy vnímají odlišně události ve světě. Druhou stranu si spojují stále silněji s negativními vlastnostmi, jako je netolerance, sklon k násilí či nedostatek respektu k ženám, vyplývá z nového mezinárodního průzkumu, kterého se účastnilo na 14 tisíc lidí ve třinácti zemích.
Velkoryse pojatá studie vědců zúčastněných ve washingtonském Pew Global Attitudes Project ukazuje na vzrůstající nevraživost obou světů. Dokládá zřetelný trend, který zvýraznila i půl roku stará roztržka okolo zveřejnění karikatur proroka Mohammeda v evropském tisku. Rozladění muslimů je značné.

Muslimové cítí mnohem větší roztrpčení ve vztahu k Západu, než je tomu naopak, citovala ze zprávy agentura Reuters. Představy muslimů o západním světě se v uplynulém roce značně zhoršily, navíc mezi nimi těsně převažuje názor, že za nepříznivý vývoj je Západ odpovědný.
Vysoké procento muslimské populace si ztotožňuje Západ s násilím, úpadkem morálky a ziskuchtivostí. Překvapivě mnoho jich cítí sympatie ke křesťanům. Západní země se tedy v jejich očích provinily spíše odklonem od víry.
Zpráva obsahuje i některé pozitivní náznaky: Ve většině muslimských zemí značně klesla podpora terorismu. Usáma bin Ládin přestává být pro muslimské mladíky hrdinou.

Jeho obliba v Jordánsku strmě klesla. V zemi, kde teroristé v říjnu zničili hotel v centru města a zabili přitom 60 lidí, vyjádřilo plnou důvěru ve vůdce teroristické sítě Al-Káida pouze jedno procento respondentů. Podobně klesla podpora teroristů i v Pákistánu.
Přitom: podle průzkumu překvapivě mnoho dotázaných muslimů věří, že útoky z 11. září 2001 nepovedli Arabové.
Také evropští muslimové mají spíše vlažný vztah k militantnímu islámu. Pouze jeden z dvaceti německých muslimů vyjádřil podporu bin Ládinovi.

Zůstala výjimka – získal na oblibě mezi nigerijskými muslimy, v násilím sužované zemi mu spíše důvěřuje 61 procent dotázaných – to je značný vzestup proti 44 procentům z května 2003.
Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová upozornila, že zpráva nabourává vžitou představu západních zemí, redukujících muslimský svět na monolitický útvar spřízněný s terorismem. Nesnažíme se bojovat vlastními myšlenkami, dodala.
Muslimové v západoevropských zemích obecně oceňují velkorysost Evropanů, více než polovina jich ale považuje západní svět za sobecký.

Podezíravě vnímají počínání západních vlád v oblasti Blízkého východu. Sledujeme je, jak přicházejí okupovat naše země, berou nám přírodní zdroje, řekl listu International Herald Tribune jeden z dotázaných, osmatřicetiletý Egypťan Abír Ali Muhammad. Muslimské země jsou bohaté, proto chtějí západní vlády kontrolovat naše bohatství.
Také názor na zveřejnění karikatur Mohammeda se dělí jednoznačně podél civilizačních linií. Lidé v Jordánsku, Indonésii či Egyptě považují za hlavní příčinu roztržky nedostatek respektu lidí v západní Evropě k islámu.
Evropané naopak pokládají celý příběh jen za další důkaz muslimské netolerance.

Západní stanoviska nejsou tak jednobarevná. Například 83 procent Španělů a 78 procent Němců si spojuje islám s fanatismem. Stejný názor má ale jen polovina francouzských a 43 procent amerických respondentů.
Odpovědi v evropských zemích či ve Spojených státech ukazují, že tamní veřejnost stále vnímá muslimy spíše pozitivně.
Muslimskou nedůvěru interpretují výzkumníci jako důsledek dramatických událostí posledních měsíců: loňských výbuchů v Londýně, podzimních násilností na pařížských předměstích, sporu okolo zveřejnění karikatur i pokračujících nepokojů v Iráku.

Jak se vnímají islám a Západ

Související články:
Islám testuje toleranci Evropy

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek