Neziskové organizace tlačí EU ke zlepšení azylové politiky

27.06.2006
Nevládní organizace ze 30 evropských zemí, včetně České republiky, vyzvaly Evropskou komisi, aby řešila „závažné nedostatky“ společné evropské azylové politiky.

Špatné je podle nich především ustanovení, podle kterého musejí uprchlíci požádat o azyl v první členské zemi Evropské unie. Země na vnějších hranicích EU údajně tento nápor nezvládají a imigranti jsou tak často vraceni do nedemokratických a pro ně nebezpečných zemí.

Organizace, mezi nimiž je i česká Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) nebo Poradna pro uprchlíky (PPU), se obrátily otevřeným dopisem na komisaře pro justici a vnitřní věci Franka Frattiniho. Dopis je dostupný na www.ecre.org.
„Evropské státy se snaží vyhnout odpovědnosti za žadatele o azyl, a tím uprchlíky vystavují nebezpečí pronásledování,“ uvedl Peer Baneke, generální tajemník Evropské rady pro uprchlíky a exil (ECRE), která sdružuje 80 organizací na pomoc imigrantům. Unie by podle něj měla v budoucnu najít „spravedlivější, humánnější a fungující alternativu“ své současné azylové politiky.

Takzvaná Dublinská úmluva o uprchlících podle zprávy ECRE nebere v potaz skutečnost, že šance na přiznání uprchlického statusu se v jednotlivých zemích EU velmi liší. Evropská rada pro uprchlíky a exil mimo jiné doporučuje, aby úřady v jednotlivých zemí zajistily „plnohodnotnou a řádnou azylovou proceduru“ osobám přemístěným v rámci nařízení Dublin II. To stanoví, že imigranty lze vracet zpět do zemí, kudy do unie vstoupili. Rada v tomto směru rovněž vyzývá k lepšímu sjednocování rodin. Nezletilci bez doprovodu by podle ní měli být z působnosti Dublinu II vyňati.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek