Evropské prostředky pomohou cizincům nalézt práci

28.06.2006
Více než pět milionů korun z Evropského sociálního fondu pomůže po dobu dvou let najít práci cizincům na jihu Moravy.

Peníze získalo brněnské Sdružení občanů, které se zabývá emigranty, na realizaci projektu Rozjezd. Má pomoci azylantům a cizincům s trvalým pobytem v Česku při vstupu na trh práce. Služby v oblasti vzdělávání a poradenství mohou zájemci využít nejen v Brně, ale také ve všech bývalých okresních městech kraje.

V evidenci úřadů práce na jihu Moravy je nyní zhruba 350 cizinců. Nejvíce cizinců je ze zemí bývalého Sovětského svazu. Zatímco počet lidí, jimž byl udělen azyl, je v posledních letech téměř stabilní, počet cizinců s trvalým pobytem přibývá.

Mezi největší problémy těch, kteří se rozhodnou žít a pracovat v Česku, patří neznalost jazyka. Kurzy češtiny jsou tak základním pilířem pomoci při uplatnění na trhu práce. Mimo ně nabízí sdružení nácvik přijímacího pohovoru, pomoc při sestavení inzerátu pro uchazeče o zaměstnání nebo při sepsání životopisu. Nechybí ani počítačové kurzy.

Vedle jazykových bariér komplikuje život cizincům také neznalost zdejšího společenského prostředí. Komplikace jsou také s uznáváním stupně dosaženého vzdělání. Mnozí proto působí v dělnických profesích.

Sdružení zabývající se emigranty bylo založeno v roce 1992 s cílem poskytovat cizincům právní, sociální a psychologické poradenství. V Brně ve Vranovské ulici provozuje azylový dům, kde organizuje i multikulturní akce. Pořádá také volnočasové aktivy pro děti z uprchlických středisek.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek