Evropské pasy „ozdobí“ otisky prstů

30.06.2006
V každém novém pasu bude zalepen čip, v němž budou uloženy údaje o jeho držiteli a také jeho fotografie v elektronickém formátu. Jde o takzvanou první generaci digitálních pasů.

Evropská unie po letech vyhoví americkému požadavku, aby její členské země vydávaly biometrické pasy. Prohlásil to včera eurokomisař pro spravedlnost Franco Frattini, podle něhož občané unie budou od konce srpna dostávat již jen pasy obsahující biometrické údaje.
V každém novém pasu bude zalepen čip, v němž budou uloženy údaje o jeho držiteli a také jeho fotografie v elektronickém formátu. Jde o takzvanou první generaci digitálních pasů.

Druhá generace bude obsahovat také dva otisky prstů majitele. Na zavedení těchto pasů si EU určila lhůtu do konce roku 2009. Znamená to, že každému Evropanovi včetně Čechů budou při podávání žádosti o nový pas odebrány otisky prstů. Uvažuje se také o tom, že budoucí třetí generace pasů bude obsahovat i snímek oční duhovky.
USA původně požadovaly, aby Evropané měli nové pasy již loni. Evropská unie však lhůtu nedodržela a Frattini musel žádat americký Kongres, aby termín o rok prodloužil.

Některé země unie již pasy s digitální fotografií vydávají. Od loňského podzimu je například získalo 1,5 miliónu Němců.
Česko je podle mluvčí Ministerstva vnitra Radky Kovářové na změnu připraveno. Češi mají dostávat nové pasy s digitální fotografií od konce srpna. S ukládáním otisků prstů do českých pasů se počítá zhruba od roku 2008, řekla Kovářová. Lidé ovšem mohou dál používat staré pasy až do doby, než skončí jejich platnost.
V Česku se cena pasu ztrojnásobí z 200 na 600 korun. Pokud někdo bude potřebovat pas dříve než za měsíc, zaplatí 1500 korun.

Komisař Frattini se včera snažil rozptýlit obavy, že nové údaje může někdo zneužít. Podle něj jsou informace o držiteli pasu bezpečně zašifrovány.
Pas také není nástrojem ke sledování pohybu lidí, ale jen k jejich identifikaci, řekl eurokomisař.

Související články:
Evropská komise znovu zbrojí proti terorismu

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek