Němci zatkli atentátníka. Bojí se mnoha dalších

21.08.2006
Němečtí politici varují před „vysokým stupněm“ teroristického ohrožení. Shodují se proto, že Německo potřebuje přísnější pravidla pro boj s terorem.

Němci zatkli atentátníka. Bojí se mnoha dalších

Jejich obavy zvýšilo sobotní zatčení jednadvacetiletého Libanonce, který je společně s dosud neodhaleným komplicem podezřelý z červencového pokusu u útok proti německým vlakům.

Podle spolkové prokurátorky Moniky Harmsové zatčený muž studoval v severoněmeckém Kielu, v zemi strávil poslední dva roky. Usvědčily jej otisky i stopy DNA nalezené na kufrech s výbušninami. V době zatčení se zřejmě chystal prchnout ze země.

Vyšetřovatelé oba muže podezírají, že byli součástí rozvětvené sítě militantních muslimů, sítě s pevnou strukturou. Pro tuto verzi hovořily náročné přípravy. Bomby v obou vlacích měly například vybuchnout současně, deset minut před příjezdem do cílových stanic. Smrt hrozila desítkám cestujících.

„Atentáty by měly nepředstavitelné následky,“ řekl listu Die Welt šéf Spolkového kriminálního úřadu Jörg Ziercke. Časované nálože ve vlacích do Koblenze a Dortmundu prý neexplodovaly pouze kvůli selhání rozbušky.

Oba podezřelé, na jejichž dopadení byla vypsána odměna 50 tisíc eur, zachytila bezpečnostní kamera na kolínském nádraží, jak nesou v ruce zavazadla s výbušninami.

Odhalení jednoho z nich přišlo jen deset dnů poté, co britští vyšetřovatelé zmařili plány na rozsáhlé útoky proti transatlantickým leteckým linkám.

Jaké napětí panuje mezi Němci, ilustroval včera i planý poplach v Hamburku, vyhlášený kvůli anonymní hrozbě, že na nádraží dojde k pumovému útoku. Stanice byla evakuována, policisté ale nic nenašli.

Němce to neuklidnilo. „Situace je velmi vážná,“ citovala agentura Reuters ministra vnitra Wolfganga Schäubleho. „Nebezpečí ještě nikdy nebylo tak velké.“

Ministr upozornil, že v zemi vyrůstá nová generace militantů, ochotných kdykoli udeřit. A bezpečnostní síly o nich nemají mnoho informací. Zpravodajci přitom očekávají, že i nadále bude v Evropě rezonovat blízkovýchodní konflikt. Podle jejich odhadů žije v Německu asi 900 stoupenců libanonského Hizballáhu a 300 sympatizantů palestinského hnutí Hamás.

„Ztrácíme tak trochu přehled, kdo mezi námi žije,“ řekl Schäuble, který působí ve vládě za křesťanské demokraty (CDU).
Zatčeného Libanonce by tipoval za teroristu málokdo. Týdeník Der Spiegel citoval výpovědi známých, podle nichž byl „přátelský, zdvořilý a nábožensky sice horlivý – ale nijak nápadně“.

Proto je podle Schäubleho nutné přijmout některé naléhavé kroky. Šéf resortu vnitra chce zejména vytvořit novou databázi podezřelých, která by sjednotila poznatky policie, zpravodajských služeb i úřadů na všech úrovních.

Někteří politici to odmítají jako nepřípustné odtajnění osobních informací. Kritizují rovněž plány změnit ústavu země, aby bylo možné legálně sestřelit letadlo, které unesou teroristé.

Zástupce šéfa parlamentní frakce CDU Wolfgang Boschbach ale věří, že nová odhalení odpůrce přesvědčí: „Doufám, že lidé přijmou bezpečnostní opatření. Nechtějí přece cestovat pouze rychle, ale také bezpečně.“

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek