Hrozí další zvířecí epidemie v EU?

22.08.2006
V Holandsku, Belgii a Německu byl zaznamenán výskyt nemoci ovcí a dobytka, známé jako „bluetongue“, která je běžná v jižní Evropě. Unie dostala strach.

Bluetongue (virus katarální horečky ovcí) je nenakažlivé virusové onemocnění přežvýkavců, které postihuje nejvíce ovce, ale také dobytek, kozy, bůvoly nebo třeba jeleny. Nemoc se šíří prostřednictvím komárů, kteří se živí zvířecí i lidskou krví, a běžně se vyskytuje v jižní Evropě, hlavně v Itálii a Španělsku. Nakažená zvířata mají vysokou horečku, nadměrně slintají a mají opuchlé pysky a jazyk, který dostává modravé zabarvení. Onemocnění se nedá léčit a neexistuje proti němu vakcína.


Směrnice Rady o kontrole a likvidaci katarální horečky ovcí stanovuje konkrétní opatření týkající se zákazu přepravy zvířat, očkování a kontroly dovozu.


Zatím nebyl zaznamenán případ přenosu onemocnění na člověka a riziko nákazy prostřednictvím konzumace masa nebo mléka je podle expertů nulové.


Holandské úřady informovaly Evropskou komisi o vypuknutí katarální horečky v oblasti Kerkrade nedaleko belgických a německých hranic. O několik dní později potvrdily výskyt nemoci na svém území blízko holandských hranic také Belgie a Německo.


Unie vyzvala členské státy, aby okamžitě zavedly ochranná opatření, i když EK ještě formálně neschválila rozhodnutí výboru.


Podle odborníků by šíření „bluetongue“ dále na sever Evropy mohlo mít na svědomí globální oteplování. Letošní vysoké letní teploty jsou totiž ideální pro přežívání komárů a replikaci viru.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek