V Evropě se rozšiřuje „Islamofóbie“

23.08.2006
Španělský tisk informoval o incidentu na letišti v Malaze, kdy byli na základě rasistické nesnášenlivosti pod zástěrkou ohrožení terorismem vysazeni z letadla dva muslimové.

Španělský deník El Pais informoval o incidentu, který se odehrál na letišti v Malaze, který poukazuje na rostoucí diskriminaci muslimů v Evropě.

V článku nazvaném „Islamofóbie“ se deník znepokojuje událostí, kdy museli dva pasažéři vystoupit z letadla mířícího do Manchesteru, protože si cestující stěžovali, že by mohli být teroristé.

„Jaký je důvod?“ ptá se deník. Měli totiž to, co se v současné době nevidí rádo a je podezřelé – „pákistánská vizáž, arabská mluva, mladý věk a silné svetry a kožené bundy v letním počasí“.

Nakonec nebyl důvod k jejich zadržení, píše španělský tisk, který rovněž připomněl nedávné události z Anglie.

Je pochopitelné, že pasažéři mohli být nervózní, protože k incidentu došlo pouhých pět dní poté, co vypukl na londýnském letišti Heathrow chaos, když byl během rozsáhlé policejní operace zmařen teroristický útok na letadla mířící z Velké Británie do Spojených států a mnoho lidí tak uniklo smrti.

Ale jak píše deník, „toto byl případ jednoduše a prostě rasistického projevu. Bohužel konec vyzněl vítězně pro ty, kteří chtěli dostat dva zmíněné cestující pryč z letadla.“

Autor: mab-iHNed,bbc.com

Sdílet tento příspěvek