Frattini: Evropské vlády by měly dostat údaje o cestujících

24.08.2006
Poskytování údajů o leteckých pasažérech evropským vládám je jednou z priorit eurokomisaře. Cílem opatření je podle mluvčího zvýšení bezpečnosti v souvislosti se zmařenými útoky na britská letadla v Londýně.

Poskytování údajů o leteckých pasažérech evropským vládám je jednou z priorit eurokomisaře pro spravedlnost a bezpečnost Frattiniho. Oznámil to eurokomisařův mluvčí, Friso Roscam Abbing s tím, že dosud však tento návrh nebyl Evropské komisi předložen. Cílem opatření je podle mluvčího zvýšení bezpečnosti v souvislosti se zmařenými útoky na britská letadla v Londýně.


V současné době nemá EU žádný systém, díky němuž by měly vlády přístup k databázím obsahujícím jména a adresy cesujích, ale také informace o platebních kartách, e-mailových adresách, telefonních číslech, půjčených automobilech či hotelových rezervacích.


„Informace budou poskytnuty té zemi, o níž pasažér cestuje a budou použité pouze na protiteroristické účely. Ú daje by se měly zachovávat po dobu tří let,“ uvedl mluvčí eurokomisaře.


Je však pravděpodobné, že Frattini bude mít s prosazením svého návrhu problémy. Ve snaze vyhovět požadavkům USA v rámci jejich boje s terorizmem, podepsala Rada EU v květnu 2004 dohodu, na jejímž základě museyi letecké společnosti poskytovat osobní údaje o cestujích, kteří směřovali do USA, nebo ve Spojených státech přestupovali.


Je velmi pravděpodobné, že Fratinniho návrh bude prosazován jen velmi obtížně. Ve snaze vyhovět požadavkům USA v rámci jejich boje s terorismem podepsala Rada v květnu 2004 dohodu, na jejímž základě musely leteké společnosti poskytovat osobní údaje těch pasažérů, kteří letěli do, anebo přes Spojené státy.


V září 2004 předložil Evropský parlament případ evropskému soudnímu dvoru. EK obvinil ze zneužívání pravomocí a z porušování základních práv. Vyzval ke zrušení rozhodnutí Rady.


Soud poskytl své stanovisko 30. května 2006, ve kterém potvrdil, že rozhodnutí Rady „není podložené zákonem“. Soud dal unii a USA čas na přehodnocení dohody do konce září 2006. Podle vyjádření představitelů EU, dohodu měnit nebudou a navíc oproti nesouhlasu EP budou usilovat o její harmonizování s evropským právem.


I přesto, že se ve Frattiniho návrhu nehovoří o poskytování údajů třetím zemím, je velmi pravděpodobné, že jeho obsah bude obsahově podobný dohodě z května 2004.

Autor: jos-iHNed,Euractiv.sk

Sdílet tento příspěvek