Španělsko trápí přistěhovalci, žádá více pomoci od EU

28.08.2006
I když unie zavedla mezinárodní pobřežní hlídky, problematika ilegální migrace z afrického kontinentu do Španělska stále přetrvává. Madrid vysílá delegátku do Bruselu.

Španělsko chce požádat o větší pomoc od Evropské unie a větší spolupráci ve věci zastavení zvyšujícího se počtu ilegálních přistěhovalců z afrického kontinentu. Madrid je znepokojen nebývalým množství uprchlických lodí mířících právě k nim.

Zástupkyně španělského premiéra Maria Teresa Fernandezová de la Vega tento týden zavítá do Finska, předsednické země EU, a také do Bruselu. Španělská delegátka by se měla v úterý v Helsinkách setkat s finskou prezidentkou Tarjou Halonenovou a předsedou finské vlády Matti Vanhanenem.

Ve středu bude Fernandezová jednat s předsedou Evropské komise Jose Manuelem Bartošem, stejně jako s eurokomisařkou pro vnější záležitosti Benitou Ferrero-Waldnerovou a italským eurokomisařem pro domácí záležitosti Francem Frattinim.

Španělská delegátka již v pátek prohlásila, že je její země vděčná za poskytovanou pomoc ze strany Evropské unie, dodala však, že není dostatečná, aby byl problém ilegální migrace do Španělska vyřešen, oznámila zahraniční agentura AP

Fernandezová prohlásila, že její návštěva Finska a Bruselu je dalším krokem Španělska, jak zapojit všechny země EU do řešení problematiky ilegálního přistěhovalectví.

Je to společná věc, protože ti, kteří překračují hranice naší země, překračující také hranice evropského kontinentu, dodala Fernandezová.

Autor: mab-iHNed,EUobserver.com

Sdílet tento příspěvek