EU chce ulehčit zadrženým občanům

30.08.2006
Podle návrhu Evropské komise by měli mít občané EU obvinění v jiné členské zemi možnost vrátit se do svého vlastního státu a vyhnout se tak přeplněným vězením.

Občanům EU, kteří spáchali trestný čin, i méně závažný, v jiné členské zemi, hrozí s velkou pravděpodobností předběžné zadržení. Trestní orgány se totiž často obávají toho, že před stíháním utečou do vlastní země.


EK se rozhodla postavit proti této formě diskriminace. Proto přijala návrh evropské legislativy, podle něhož by měli občané EU, kteří spáchali drobný trestný čin v jiné členské zemi, právo vrátit se do vlasti. Tam by se na ně po dobu čekání na soud vztahovaly alternativní způsoby dohledu, jako zákaz cestování nebo povinnost hlásit se na policii.


„Tímto návrhem chce Evropská komise posílit právo na svobodu a presumpci neviny,“ řekl místopředseda EK Franco Frattini zodpovědný za oblast spravedlnosti a vnitra.


Jeho mluvčí Friso Roscam Abbing řekl: „Tento návrh potenciálně pomůže 8000 zadrženým osobám.“ Kromě toho uvolní místa v přeplněných věznicích a ušetří prostředky vynakládané na péči o zadržené.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek