Nepříznivou demografickou situaci v EU vyřeší jen přistěhovalci

23.07.2005
Ze západoevropských zemí totiž jedině Francie a Finsko jsou schopny dosáhnout demografický růst cestou přirozené reprodukce vlastního obyvatelstva.

Demografický růst Evropské unie může do roku 2030 zajistit pouze příliv přistěhovalců. Ze západoevropských zemí totiž jedině Francie a Finsko jsou schopny dosáhnout demografický růst cestou přirozené reprodukce vlastního obyvatelstva. Konstatovali to odborníci na mezinárodním kongresu o populaci, který se tento týden konal ve francouzském městě Tours.

„Bez imigrantů musí některé evropské země v příštích letech počítat s podstatným poklesem počtu obyvatel,“ upozornil na kongresu belgický univerzitní profesor Serge Field, jehož přednáška byla věnována očekávaným demografickým následkům mezinárodní migrace v letech 2005 až 2030.

Uvedl, že v případě Španělska, Dánska, Řecka a dalších zemí se sice projevuje pokles počtu obyvatelstva, ten je ale již nyní vyvážen přílivem imigrantů.

„Německo, Maďarsko, Itálie, Česká republika a Slovensko se potýkají se snižováním počtu obyvatelstva, ale mají možnost tuto negativní tendenci v budoucnosti kompenzovat přijetím přistěhovalců,“ míní belgický profesor.
V nejhorší demografické situaci je podle něho Polsko a tři pobaltské země Estonsko, Lotyšsko a Litva. Ve všech těchto zemích klesá počet obyvatel a příliv přistěhovalců je nedostatečný.

Přes 2000 odborníků na kongresu posuzovalo zejména problémy, které vyvstávají následkem stárnutí obyvatelstva, poklesu porodnosti a růstu délky života, poznamenal pařížský list Le Monde. Zatímco dříve se mluvilo o tom, že počet obyvatel Země by v roce 2050 mohl činit zhruba patnáct miliard, dnes se mluví jen o 7,6 až 10,6 miliardy. Podle odborných odhadů OSN přitom již v roce 2040 může nastat situace, že 21 procent obyvatel naší planety bude starších šedesáti let. Je to o deset procent více než nyní.

Sdílet tento příspěvek