Dvoudenní zasedání ministrů vnitra a spravedlnosti EU skončilo

09.09.2005
EU chce do konce roku rozhodnout o uchovávání telekomunikačních dat. Dalšími tématy zasedání byly evropské platební příkazy, obranu proti pašování drog z Afghánistánu a společný přístup k migraci.

což by mělo pomoci při vyšetřování těžkých zločinů včetně teroristických útoků.

Ministr vnitra František Bublan sdělil, že nejblíže jsou dohodě ohledně telekomunikačních dat. „Myslím si, že jsme většinově dospěli aspoň k určitým termínům jak dlouho data uchovávat,“ řekl Bublan, a dodal, že většina seshodla na 1 roce uchovávání. Nadále se bude diskutovat o rozsahu dat a nákladů. Zástupci telekomunikačních asociací působících v EU, ale i některé vlády, upozorňují na vysoké náklady spojené s dosavadními návrhy. Odhady se ovšem liší i o několik řádů: Zatímco Německo například hovoří o stamilionu eur, Británie zavedla systém, který stojí miliony a Holandsko odhaduje náklady na statisíce.
Podle Bublana je pochopitelné, že vyšetřovatelé chtějí co nejvíce informací, říká ale, že současná představa je na hranici možností ČR. Nicméně se dá předpokládat, že díky vývoji technologií sledování a uchovávání dat se v budoucnosti zlevní.
Představitel britské centrály pro vyšetřování těžkých a mezinárodních zločinů Jim Gamble stejně jako komisař Franco Frattini ale nesouhlasí s tím, že náklady jsou tím hlavním faktorem pro rozhodnutí. Podle nich jde o výběr mezi větším či menším počtem odhalených zločinců. „Smazali byste po roce otisky prstů jen proto, že se dosud nepodařilo nikoho zatknout?“ otázal se Gamble.
Ministři požadují, aby se povinně uchovávaly například záznamy o telefonním čísle ze kterého bylo voláno, kdy a kam, odkud a kam byla zaslána SMS zpráva, či které počítače si mezi sebou poslaly e-mail. Neuvažuje se však o uchovávání obsahu komunikace. V současnosti již jsou některé z požadovaných údajů již archivovány, jiná data by byla zaznamenávána nově. K těm patří například místo, ze kterého bylo voláno mobilem nebo záznamy o neúspěšných hovorech.
V otázce drog z Afghánistánu považuje ministr Bublan za podstnou informaci, že jejich produkce je v současnosti asi o třetinu nižší. V této oblasti EU uskutečňuje mnoho kroků, ale výsledek stále není optimální. Pro Českou republiku jde podle Bublana o problém hlavně v tom, do jaké míry jsme pro pašeráky tranzitním státem.
V diskuzi o migraci se politikové věnovala především severní Africe a záchytným střediskům mimo území EU, v místech kmulace uprchlíků. Bublan se domnívá, že jde o choulostivé téma a že střediska sama o sobě nejsou řešením. Podle jeho názoru je třeba nabídnout integrační programy, ubytování a práci, jinak nemá smyslu hovořit o otevření se EU těmto migračním. „My na to musíme být připraveni, a to si myslím, že nejsme,“ hodnotí ministr nynější stav
v unii.
Komisař Franco Frattini dal na tiskové konferenci ovšem najevo, že komise nadále o záchytných střediscích uvažuje. Podle jeho představ by mělo být vytvořeno jedno středisko pro země na východ od hranic unie a jedno pro migraci z jihu, nejlépe v Tanzanii.

Sdílet tento příspěvek