EU zatím neplánuje další opatření proti ptačí chřipce

16.10.2005
Evropská komise nepovažuje za nutné navrhovat další opatření proti ptačí chřipce. Označuje její výskyt v Rumunsku a v Turecku zatím za výlučně veterinární problém.

Evropská komise nepovažuje za nutné navrhovat další opatření proti ptačí chřipce. Označuje její výskyt v Rumunsku a v Turecku zatím za výlučně veterinární problém, který nepředstavuje hrozbu pro lidi.

Podle komuniké zveřejněného v Bruselu komisařem Markosem Kyprianem „nákaza lidí virem (ptačí chřipky) v Asii je podle všeho důsledkem těsného kontaktu s ptáky v podmínkách, které nejsou v Evropě běžné“.

Komisař soudí, že zatím není nutné v EU jakkoli omezovat aktivity, při kterých se lidé dostávají do styku s divokými ptáky, jako jsou lov či ornitologie.

Komise zakázala v pátek dovoz veškeré drůbeže a výrobků z ní z Rumunska; pro Turecko takové nařízení platilo už dříve. Veterináři z členských zemí EU schválili její návrh, aby členské státy vytipovaly rizikové oblasti, obvykle mokřiny, rybníky či ramena řek, kde bude třeba zamezit kontaktu drůbeže se stěhovavými ptáky. Je na každé vládě, jak to zařídí.
Exekutiva EU důrazně varuje před panikou a zdůrazňuje, že virus H5N1 se na člověka přenáší jen velmi obtížně. Obavy, že by mohl při kontaktu s virem „lidské“ chřipky zmutovat v něco mnohem nebezpečnějšího, jsou zatím jen teoretické.

Kyprianu se nicméně v úterý zúčastní mimořádného zasedání ministrů zahraničí v Lucemburku, které bude tomuto problému věnováno, včetně případných ekonomických dopadů vybíjení chovů a zákazu obchodování s drůbeží v evropském, ba světovém měřítku. Za ČR bude podle diplomatického zdroje přítomen náměstek ministra Jaroslav Bašta.

Sdílet tento příspěvek