Evropa zbytečně toleruje americkou protiteroristickou politiku

15.01.2006
Podle evropského vyšetřovatele Dicka Martyho jsou praktiky USA v boji proti terorismu jsou v rozporu s mezinárodními principy ochrany lidských práv.

Praktiky Spojených států v boji proti terorismu jsou v rozporu s mezinárodními principy ochrany lidských práv. Prohlásil to dnes švýcarský senátor Dick Marty, který byl pověřen Radou Evropy vyšetřením informací o údajných tajných věznicích americké zpravodajské služby CIA v Evropě. Zároveň vyjádřil rozhořčení nad přístupem mnoha evropských vlád k americké politice a naznačil, že nezákonný postup USA tolerovaly.

„Strategie, kterou dnes USA uplatňují, nerespektuje ani lidská práva ani ženevské konvence. Nynější americká vláda se snaží bojovat s terorismem prostředky, které překračují rámec zákona a vládu práva,“ řekl Marty.

„Není pochyb o tom, že CIA podniká nelegální aktivity v Evropě při přepravě a zadržování vězňů. Otázka zní: Působí CIA skutečně v Evropě? Jsem přesvědčen, že na ni je možné odpovědět jednoznačně kladně,“ dodal Marty na tiskové konferenci ve švýcarském městě Burgdorfu.

Vyjádřil současně názor, že postoj evropských zemí k americké politice je „šokující“, a naznačil, že evropské země o amerických přesunech zajatců do třetích zemí věděly. Kromě toho zdůraznil, že „pozornost by se neměla soustřeďovat jen na Rumunsko a Polsko.

Sdílet tento příspěvek