IPSOS: 64 procent Čechů neslyšelo o transatlantické dohodě


Lucie Priknerová, Euroskop, 26. 7. 2016

O Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) má povědomí každý čtvrtý Čech, ukazuje průzkum agentury Ipsos zpracovaný pro Euroskop. Jen 7 procent lidí ale ví, o čem se v ní jedná.

Podle výsledků průzkumu z jara 2016 nikdy o TTIP neslyšelo 64 procent lidí, v říjnu 2015 se s tímto pojmem nikdy nesetkalo 60 procent lidí. V šedé zóně, tedy v kategorii lidí, kteří sice pojem slyšeli, ale vůbec nevědí, o co se jedná, letos skončilo 11 procent lidí, loni o čtyři procenta více.

Častěji mají vědomosti o vyjednávání transatlantické dohody lidé s vyšším vzděláním a lidé z vysokopříjmových domácností. O TTIP jsou více informováni muži než ženy. Znalosti o vyjednávání transatlantické dohody se nijak významně neliší podle toho, v jakém regionu respondenti žijí, ani podle velikosti místa bydliště.

Graf TTIP

Dohoda má usnadnit investice a vzájemný obchod

Jednání o dohodě TTIP mezi EU a USA začala v červenci 2013. Smlouva se zabývá třemi aspekty vzájemné spolupráce: přístupem na trh, regulatorní spoluprací a novými pravidly, která by usnadňovala vzájemné investice, export a import.

V oblasti přístupu na trh se jedná zejména o celní pravidla, o veřejné zakázky a o agendu služeb. Regulatorní spolupráci by dohoda TTIP měla řešit v mnoha oblastech např. v chemickém a automobilovém průmyslu, ve farmacii, ve schvalování a monitoringu lékařských přístrojů, v oblasti informačních a komunikačních technologií, ve strojírenství a dalších odvětvích. Co se týče tvorby pravidel, TTIP by se měla zaměřit na investice, malé a střední podniky, ale i na energetiku nebo snahu usnadnit vzájemný obchod.


Kritika kvůli údajné netransparentnosti

Jako problematický bod vyjednávání TTIP se objevil tzv. institut ISDS (Investor to state dispute settlement) – orgán, který by měl rozhodovat v případu sporu nadnárodní korporace a státu. Další obavu měli někteří spotřebitelé v EU např. z rozdílných standardů kvality nebo v povolení geneticky modifikovaných potravin v USA.

Kritici TTIP také často přicházejí s argumenty, že tvorba dokumentu je vytvářena v krajně netransparentních podmínkách. Evropská komise, která má návrh dohody na starosti, se ale brání a zveřejňuje zprávy z jednotlivých kol jednání.

Ohrozí brexit vyjednávání mezi USA a EU?

23. června 2016 se Britové v referendu rozhodli, že chtějí, aby jejich země vystoupila z EU. Ihned se začalo spekulovat o tom, že tento krok může mít zásadní vliv na další osud vyjednávané dohody TTIP. Eurokomisařka pro obchod Cecília Malströmová poté uvedla, že i přes rozhodnutí o brexitu bude snaha o uzavření TTIP pokračovat.

Ačkoliv Malströmová chtěla dojednat TTIP do konce Obamova prezidentského období, podle webu Politico.eu bude velmi obtížné pokusit se rozhovory uzavřít do konce roku 2016.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek