IPSOS: Podle Evropanů je Brexit špatným rozhodnutím


Marie Bydžovská, Euroskop, 5. 8. 2016

Z výzkumu agentury Ipsos v 16 zemích vyplývá, že občané vybraných zemí EU se shodují na tom, že je Brexit špatným rozhodnutím pro EU (58 %) a pro Velkou Británii (55 %). Podle obdobného průzkumu téže agentury jsou dvě třetiny Čechů přesvědčeny, že Brexit bude mít negativní dopad na EU. 44 % populace očekává negativní dopad na ČR.

„Česká společnost je v pohledu na Brexit rozdělena na dva přibližně stejné tábory. 37 % české populace vnímá Brexit negativně a 35 % naopak pozitivně. Tato čísla jsou zajímavá hlavně v kontextu toho, že dvě třetiny populace předpokládají negativní dopad Brexitu na EU,“ komentuje výsledky průzkumu v České republice analytik společnosti Ipsos Michal Kormaňák.

Výzkum Ipsos se uskutečnil v Belgii, Francii, Velké Británii, Německu, Maďarsku, Itálii, Polsku, Španělsko a Švédsku. Z mimoevropských států v něm byly zahrnuty Kanada, Spojené státy americké, Japonsko, Rusko, Indie, Austrálie a Jihoafrická republika.

50 % populace zemí EU zahrnutých ve výzkumu má obavy z důsledků Brexitu pro jejich vlastní zemi, nejvíce pak Poláci, konkrétně 58 % z nich. Z dopadů Brexitu na Unii mají největší obavy Švédové – 68 % z nich předpokládá negativní konsekvence. Záporné důsledky odchodu z EU pro Británii očekávají nejvíce Španělé – 69 % a Němci – 63 %.

Nejvíce nešťastní jsou z vystoupení z osmadvacítky překvapivě sami Britové – 49 %, následují je Švédové s 48 %. Stejné pocity sdílí pouze 25 % Francouzů a 34 % Němců.

Myslíte si, že Brexit byl správné nebo špatné rozhodnutí pro EU?

Graf

Zdroj: Ipsos Global @dvisor, červen – červenec 2016

Méně znepokojení Brexitem jsou lidé v zemích mimo EU. 54 % procent Rusů si myslí, že je Brexit správným rozhodnutím pro Velkou Británii. Rusové jsou tak dokonce optimističtější než samotní Britové, u kterých je o správnosti tohoto rozhodnutí přesvědčeno pouze 38 % obyvatel. Současně je v Rusku nejvíce lidí z mimoevropských zemí zahrnutých do průzkumu, kteří si myslí, že Brexit oslabí Evropu – 54 %.

Velkým tématem Brexitu je i možnost odchodu dalších zemí, tedy spuštění tzv. domino efektu. Odchodu dalších zemí z EU se obává 41 % občanů EU zastoupených ve výzkumu, což je přibližně dvakrát více než těch, kteří si myslí, že Brexit žádnou další vlnu odchodu nezpůsobí. Zajímavé je, že samotní Britové jsou o možném odchodu dalších zemí přesvědčeni výrazně více – 60 %.

Necelá pětina (18 %) dotazovaných z evropských zemí se domnívá, že EU bude v roce 2020 více integrovaná, 42 % očekává slabší míru integrace a 39 % předpokládá, že Unie bude za čtyři roky podobná té současné.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek