Nejčastější destinace Čechů? Chorvatsko, Slovensko a Itálie


Petr Pospíšil, Euroskop, 14.7.2017

Češi si plánují svoji letní dovolenou ve větší míře než obyvatelé západoevropských států. Oproti nim ovšem častěji tráví prázdninové pobyty ve své vlasti, a za dovolenou také v průměru méně utratí. K těmto závěrům došel průzkum realizovaný v červnu letošního roku agenturou Ipsos.

Letní dovolenou si plánují vzít tři čtvrtiny dotázaných Čechů, u jejich západoevropských protějšků stejný záměr sdílí pouze 63 % lidí. Mezi respondenty, kteří se chystají na dovolenou, převažuje pobyt v délce jednoho týdne (48 %). Druhou nejčastější variantou je dvoutýdenní pobyt (34 %). Méně častými jsou pobyty kratší než týden (12 %) či delší než tři týdny (6 %).

Ipsos - průzkum na téma turismus a Češi

Většina Čechů plánuje letní dovolenou. Nejčastěji při ní zůstanou ve vlasti. Zdroj: IPSOS

V Čechách, na Moravě či ve Slezsku tráví dovolenou necelé tři pětiny respondentů (58 %). Češi se v tomto podobají jihoevropským národům (Francouzi, Italové a Španělé), kteří také v rámci celoevropského srovnání relativně častěji preferují domácí prázdninové destinace. U našich západních a jižních sousedů je naopak zastoupení lidí trávících svoje prázdninové pobyty ve své vlasti o poznání nižší – činí tak pouze 30 % Němců a 28 % Rakušanů.

Vyrazí-li Češi za hranice své domoviny, jejich nejčastější destinaci představuje Chorvatsko, kam se vypraví 12 % z nich. Na druhé příčce následuje Slovensko, třetí nejoblíbenější destinací je Itálie.


Češi za dovolenou utrácí třikrát méně než Západoevropané

Češi utrácejí za dovolenou méně než většina jejich protějšků z jiných evropských států. Zatímco průměrné náklady na dovolenou se pro Čechy pohybují okolo 14 tisíc korun, v západní Evropě lidé za dovolenou vynakládají sumy v přepočtu okolo 52 tisíc korun.

„Peníze samozřejmě hrají roli. Mezi těmi, kteří berou více než 30 000 Kč měsíčně, plánují dovolenou téměř všichni (91 %), a také do ní o něco více investují. V průměru 18 000 Kč,“ uvádí Martina Šimůnková z agentury Ipsos.

Výzkumu, realizovaného prostřednictvím internetové stránky populace.cz, se celkově zúčastnil vzorek 1000 respondentů, přičemž zřetel byl kladen na poměrné zastoupení pohlaví, věkových skupin či příslušnosti k různým regionům. Realizován byl 13.-19. června letošního roku.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek