IPSOS: Podle 58 % Čechů je členství ČR v EU přínosné


IPSOS, Euroskop, 19. 3. 2018

V roce 2018 se zvýšil počet Čechů, kteří si myslí, že členství v Evropské unii je pro ČR přínosné. S tímto názorem nyní souhlasí 58 % dotázaných. Vyplývá to z nového výzkumu agentury IPSOS, který připravila pro Euroskop.

Podle agentury IPSOS považuje členství ČR v Evropské unii za přínosné celkem 58 % obyvatel. Oproti rokům 2015 a 2016 se tento počet zvýšil o 8 %, respektive 13 %. Účastníci výzkumu odpovídali na otázku, do jaké míry je podle jejich názoru členství v EU pro ČR přínosné.

V minulých letech důvěra Čechů v přínos EU mírně poklesla, a to z 50 % v roce 2015 na 45 % v roce 2016. Příčinou byla zejména napjatá situace v Evropě související s migrační krizí. V letošním roce je naopak většina těch, kdo členství v EU hodnotí jako spíše přínosné nebo dokonce velmi přínosné.

Členství ČR v EU považuje za přínosné víc Čechů než v předchozích letech.

Zdroj: IPSOS

„Nárůst podpory Evropské unie v České republice je spojen mimo jiné i s faktem, že většina parlamentních politických stran má v otázce členství ČR v EU jasně vymezenou pozici, a to právě směrem k podpoře tohoto členství. V kontextu aktuálních debat o vypsání referenda se pak názory stran častěji dostávají k jejich voličům a utvrzují je v tom, že je členství v EU přínosné“, dodává k výsledku Michal Kormaňák, analytik výzkumné agentury Ipsos.

Přínosy EU vidí hlavně muži a mladší lidé

Výrazně stoupl zejména počet lidí, kteří členství vidí jako velmi přínosné. Zatímco v roce 2015 se jednalo pouze o 6 % a v roce 2016 o 8 %, v roce 2018 vnímá členství ČR v EU velmi pozitivně téměř každý pátý (18 %).

Za přínosnější považují členství v EU častěji muži a lidé ve věku 18-34 let. Naopak starší lidé nebo také lidé se základním vzděláním či výučním listem vnímají častěji členství jako nepřínosné.

Zhruba 7 % lidí nedokáže posoudit, zda členství země v EU přínosné je nebo není.

V roce 2018 stoupl počet lidí, kteří vnímají členství ČR v EU jako velmi přínosné.

Členství ČR v EU považuje letos za velmi přínosné téměř každý pátý Čech. Zdroj: ČTK

Průzkum se uskutečnil v únoru 2018 a zúčastnilo se ho 1006 respondentů ve věku 18-65 let.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek