Češi se řadí k nejčastějším konzumentům masa v Evropě


IPSOS, Euroskop, 6. 5. 2019

Česká republika patří k zemím, kde se maso těší velké oblibě. Pravidelně ho jí 90 % české populace, zatímco ve světě a v Evropě jsou to v průměru zhruba tři čtvrtiny obyvatel (73 %, respektive 76 %). Vyplývá to z průzkumu, který v dubnu zveřejnila společnost IPSOS. Častá konzumace masa je typická také pro další státy Visegrádské čtyřky, zejména Maďarsko.

Devět z deseti Čechů jí pravidelně bez omezení potraviny živočišného i rostlinného původu, maso vyloučilo ze svého jídelníčku pouze 5 % obyvatel. Jen 4 % Čechů patří mezi takzvané flexitariány, což znamená, že maso nebo ryby konzumují pouze příležitostně.

Maso je tak mezi Čechy mnohem oblíbenější než ve světě nebo i v Evropské unii. Čtvrtina lidí ve světě jí živočišné výrobky pouze příležitostně nebo vůbec. V Evropské unii je zhruba pětina obyvatel (21 %) buď flexitariány, nebo se masu vyhýbá úplně.

Podle průzkumu IPSOS jí 90 % Čechů pravidelně maso.

Zdroj: IPSOS

Česká republika patří spolu s dalšími státy Visegrádské čtyřky k evropským zemím, kde maso zařazuje do svého jídelníčku výrazná většina obyvatel. V Maďarsku jí živočišnou stravu 91 % obyvatel, v Polsku je to 81 %.

Naopak ve Francii a Německu je podle průzkumu podíl těch, kteří jedí potraviny živočišného i rostlinného původu, pod evropským průměrem (71 %, respektive 69 %) a výrazně vyšší je zde počet flexitariánů. Ve Francii jí maso pouze příležitostně 16 % obyvatel, v Německu je to téměř pětina (19 %).

Stravování ve světě

Zdroj: IPSOS

Maso vynechávají zejména mladí lidé

Jiným způsobům stravování jsou nejčastěji otevřeni mladí lidé, a to jak v Česku, tak ve světě. V České republice se hlásí k veganství, vegetariánství a pescatariánství téměř desetina mladých lidí ve věku 18-34 let. Ve srovnání s celkovou populací se jedná o dvojnásobek.

Téměř třetina české populace plánuje konzumovat více rostlinných produktů a zároveň méně masa a živočišných produktů. Víc než polovina Čechů ale svůj jídelníček měnit nehodlá. Polovina lidí si uvědomuje, že se nestravuje podle pravidel zdravé výživy, naopak 44 % uvádí, že jí zdravě – jedná se zejména o zastánce alternativních způsobů výživy (flexitariáni, vegetariáni, vegani a pescatariáni).

Výrobky živočišného původu (maso, sýry, mléko, vejce) podle průzkumu IPSOS stále patří mezi nejčastěji konzumované potraviny. Maso si dá v Česku každý den téměř pětina lidí. 57 % tvrdí, že jim nechutnají rostlinné alternativy masa.

Češi snižují konzumaci masa i z etických důvodů.

Češi, kteří snižují spotřebu masa, to dělají mimo jiné z ohleduplnosti ke zvířatům (24 %), nejčastějším důvodem je však zdravý životní styl (55 %). Zdroj: Pixabay.com

Ke snížení konzumace masa vedou zdravotní i etické důvody

Nejčastěji lidé omezují nebo plánují omezit konzumaci cukru. Konzumaci živočišných tuků nemá v plánu snižovat 53 % lidí, masa či masných výrobků se nechce vzdát 65 % dotázaných. Nejčastějším důvodem k omezení konzumace těchto potravin je zdravý životní styl a prevence zdravotních problémů.

Zatímco starší generace se zaměřuje spíš na snížení hmotnosti, čtvrtina mladých lidí (25 %) ve věku od 18 do 34 let při snižování konzumace masa častěji zohledňuje ekologické hledisko. Z etických a ekologických důvodů omezují maso, masné výrobky a živočišné tuky častěji ženy. Naopak pro muže bývá spíše důvodem regulace hmotnosti či zdraví.

Podle průzkumu si 45 % Čechů myslí, že rozsáhlá živočišná produkce má negativní dopad na životní prostředí a změnu klimatu. S tvrzením souhlasí více než polovina mladých lidí ve věku od 18 do 34 let.

Průzkum společnost IPSOS uskutečnila v březnu 2019 a zúčastnilo se ho 1016 respondentů ve věku 18-65 let.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek