Koronavirus: Podle 79 % Čechů zvolila ČR optimální přístup


IPSOS, Tereza Chlebounová, Euroskop, 10. 6. 2020

Pocit ohrožení koronavirem je nejnižší od vyhlášení nouzového stavu, Češi se však obávají ekonomických dopadů dopadů pandemie. Téměř 9 z 10 Čechů očekává zvyšování cen, třetina pracujících lidí se bojí propouštění. Podle většiny dotázaných však zvolila ČR pro zastavení a řešení pandemie optimální postup. Vyplývá to ze čtvrté vlny výzkumu společnosti IPSOS, která probíhala od 27. května do 1. června 2020.

Češi se cítí koronavirem přímo ohroženi nejméně od vyhlášení nouzového stavu v ČR v polovině března. Za poslední měsíc poklesl podíl těch, kteří si připadají ohrožení, o 13 procentních bodů na současných 55 %. Pocit ohrožení se nejméně objevuje u mladých lidí do 29 let.

Stále více lidí se podle průzkumu IPSOS také vrací k běžnému fungování. Za poslední měsíc významně poklesl počet Čechů, kteří omezují osobní styk se známými (36 %), z domova vychází jen v případě nutnosti (36 %) a nosí ochranné rukavice (23 %). Mírně poklesl i podíl lidí vyhýbajících se hromadné dopravě (42 %).

Pocit ohrožení koronavirem

Pocit ohrožení sice klesá, 72 % Čechů se však obává návratu pandemie. Nejčastěji se jedná o lidi starší 66 let. Zároveň 47 % z nich uvedlo, že podniká kroky, aby se jim případná druhá vlna koronaviru vyhnula, jako je dodržování hygiencických návyků, nošení roušky nebo vyhýbání se místům s vysokou koncentrací lidí.

Nadále sílí přesvědčení, že dostat virus pod kontrolu potrvá měsíce. Polovina Čechů si myslí, že to bude déle než 6 měsíců, zatímco koncem dubna to byla jen třetina populace. Desetina dotázaných se naopak domnívá, že virus je již nyní pod kontrolou.

Češi se obávají ekonomických dopadů a propouštění

Koronavirus jako hrozbu pro své zaměstnání vnímá 55 % populace, za velkou hrozbu jej považuje pětina lidí. Pesimističtí jsou zejména ti, kdo pracují jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Třetina ekonomicky aktivních Čechů (zaměstnanců a podnikatelů) se obává, že jejich firmy budou muset v důsledku krize propouštět zaměstnance.

Češi jsou přesvědčeni, že v důsledku pandemie dojde ke zvyšování cen (88 %), obávají se také nutnosti snížit své životní standardy (57 %), vyčerpání finanční rezervy (42 %) a neschopnosti splácet své závazky (25 %, častěji lidé s nejnižšími příjmy).

Obavy z dopadů koronaviru

S návratem dětí do škol souhlasí 65 % rodičů

Vzhledem k rozvolňování bezpečnostních opatření se děti začaly postupně vracet do škol a zaměstnanci do firem a provozů. Návrat do škol hodnotí pozitivně 65 % rodičů, kterých se situace týká, naopak negativně situaci vnímá 27 % rodičů. Ti nejčastěji říkají, že jim připadá návrat na krátkou dobu zbytečný nebo se obávají zvýšeného rizika nákazy. Část rodičů také nesouhlasí s celým systémem návratu dětí do škol.

Návrat do práce hodnotí pozitivně 83 % pracujících Čechů. Naopak nepotěšil 11 % Čechů – jako důvod uvádějí zejména spokojenost s prací z domova a nepohodlí spojené s nošením roušek.

koronavirus maska supermarket
Podle průzkumu IPSOS se Češi čím dál méně cítí ohroženi koronavirem, obávají se ale ekonomických dopadů pandemie, zejména zvýšení cen. Zdroj: Pexels.com

Češi podporují postup ČR při řešení pandemie

Více než 7 z 10 Čechů (71 %) vyhovuje rozvolňování bezpečnostních opatření. Častěji se jedná o vysokoškoláky a také lidi z velkých měst s více 100 tisíci obyvateli.

Zároveň 79 % Čechů uvádí, že Česká republika zvolila pro řešení pandemie optimální postup. Častěji jsou o tom přesvědčené ženy, lidé starší 66 let a také lidé z malých sídel do 1000 obyvatel. Lidé oceňují zejména nošení ochranných pomůcek, brzké zavedení bezpečnostních opatření a uzavření hranic.

S postupem ČR během pandemie koronaviru naopak nesouhlasí 17 % Čechů. Kritizují zejména příliš přísná opatření, chaotická pravidla a vystupování vlády, nedostatečné zásoby zdravotnického materiálu či pozdní reakci vlády.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek